Menüpontok

2012. május 1., kedd

Töltött pulykacomb medvehagyma ágyon

A most posztolt étel alapja ugyanabból a húsboltból származott, melyről már szóltam a múltkor. Itt rendszeresen lehet kapni egész, töltött pulykacombot, s mivel pulykakolbászt is tartanak, így természetesen a hagyományos kolbásztöltelék is szárnyashúsból készült. 

Hozzávalók (4 főre):
1,5 kg töltött pulykacomb,
5-6 gerezd fokhagyma,
3 ek. vaj, 1,5 dl víz,
3-4 ek. olívaolaj, só, bors,
4 csokor friss medvehagyma.

A húst előkészítettem, megmostam, majd az olívaolajjal kikent tepsibe tettem. Vajjal bekentem minden oldalát, majd enyhén sóztam, bátrabban borsoztam. (A kolbásztöltelék fűszerezését mindenképpen számításba kell venni, nehogy túl sós legyen az étel). A vizet a hús alá öntöttem, lefóliáztam, majd közepes lángon kb. egy óráig sütöttem, néhányszor meglocsolgattam. Mikor ez egy óra letelt, ellenőriztem a hús belsejét, ha jó, akkor a fóliát vegyétek le, és még egy bő félórát hagyjátok pirulni.
Míg a sütőben sül a hús, bőven van idő elkészíteni a medvehagyma köretet (vajon és olívaolajon), ezt pedig csak egyszerűen meg kell párolni, éppúgy, mintha friss spenótot készítenétek.

Tipp:
Miután a húst kivettétek, alufóliával letakarva pihentessétek egy negyedórát, így könnyebb lesz szeletelni. Semmi különös fűszert nem használtam, éppen azért, hogy a hús és a medvehagyma is ki tudjon bontakozni. Megrögzött „fűszereseknek” ajánlható a rozmaring, a majoránna vagy éppen a kakukkfű. Természetesen vörösbort kíván az étel, méghozzá egy közepesen testes, tanninban kissé gazdagabb merlot vagy cabernet is jó választás hozzá.