Menüpontok

2013. január 13., vasárnap

Indiai csicseriborsó saláta


A most bemutatásra kerülő ételt egy tradicionális indiai fogás a Chana masala ihlette. Előbbit kissé főzik, a mi kreációnk azonban hideg. Lelkét a garam maszala fűszerkeverék adja, amit természetesen házilag készítettünk el, és nemsokára külön is bemutatunk.

A haszonnövény a pillangósvirágúak családjából származik, feltehetőleg Kisázsia, egyes források szerint Mezopotámia számít őshonos területének, ahol mintegy 8000 éve ismerik. Innen terjedt tovább először Ázsiába, majd mára a világ minden részére eljutott. Manapság már sok szubtrópusi vidéken termesztik ezt a rendkívül kiadós, hasznos élelmiszert. Jelentős szénhidrát-tartalmának köszönhetően energiaértéke igen magas. Fehérjében, foszforban, kalciumban, vasban és B9 vitaminban gazdag.  
Ma már India nem csak a legnagyobb termelővé, de a legnagyobb importőré is vált. A törököknél is igen nagy becsben tartják értékes, szárazságot jól tűrő, sőt bizonyos típusok csak ilyen viszonyokat elviselő fajtáit. Világviszonylatban a csicseriborsót a legnagyobb területen Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában valamint egyes afrikai országokban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket. Népszerű a spanyoloknál, portugáloknál és Afrika északi részén is.

Hozzávalók 4 főre:
Kb. 40 dkg csicseriborsó,
2 tk. garam maszala,
1 kisebb szárított csili,
1 kisebb fej lilahagyma,
friss koriander levél,
1 közepes lime leve,
2 ek. olaj, só.

A csicseriborsót leszűrjük, ha nyerset használtok, azt előbb be kell áztatni, megfőzni, és lehűteni. Elkészítjük a garam maszalát, majd a csicseriborsót tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, a félfőre, majd vékony szeletekre vágott lilahagymát, a kimagozott, ereitől is megszabadított csilit, és ráfacsarjuk a lime levét. A garam maszalát csak a legutolsó pillanatban tesszük hozzá, és meghintjük apróra vágott, friss korianderrel is. Hűtőbe tesszük, hogy hadd érjenek az ízek. Legjobb, ha egy egész éjszakát pihen.

Tipp:
Akár magában, esetleg kenyérrel is finom, de egyszerű vacsora. Jól illik a körikhez, kormákhoz is. Én abszolút el tudom képzelni köretként, mondjuk egy jó roston csirkéhez, de akár a klasszikus marhapörköltet is feldobhatjuk, ha ezzel a salátával tálaljuk.