Menüpontok

2014. február 6., csütörtök

Magyar Konyha 2014. február

Ebben az évben első, összevont számával jelentkezik a magazin. Prága legjobb kocsmái, éttermei, kávézói. Egy bohém magyar író vallomása főzésről és irodalomról. Mindent a rizsről. Farsangi falatok és koktélok. Gordon Ramsay főszakácsa és még sok egyéb, színes tartalom.

„Nem vagyok gasztroarc!”, jelenti ki magáról Cserna-Szabó András író, aki sok kiváló gasztronómiai tartalmú mű szerzője. A vele készült interjúban szó lesz ételekről (sok-sok pacalról) és irodalomról, gasztronómiánk múltjáról és buktatóiról. Alapanyag szempontjából, most terítéken a rizs. Úgy is mondhatnánk, a mocsarak apró kincse. Korántsem mindegy, milyen fajtát választunk, ha rizses ételt szeretnénk készíteni. Szusi, rizottó, ludaskása, rizses hús, paella, esetleg tejberizs?
A tél a disznóvágások, a torok ideje. Lassan kezd elcsépelt lenni, de mindennek kulcsa itt is a jó alapanyag, sőt az állat tartása. 
A szekszárdi bor szerelmesei igencsak örülhetnek a mostani lapszámnak. Ebben a számban ugyanis két igencsak jó nevű helyi borásszal találkozhatnak. Egyikük, Vida Péter már-már különleges kapcsolatban van szőlőivel, hordóinak tartalmával, másikuk, Merfelsz Gábor inkább hedonistaként közelít a szakmához. Utóbbi pincénél különlegességként megtalálhatók a régi tolnai sváb konyha klasszikus fogásai is. Ami mindkettejüknél igaz, a kompromisszummentes minőség keresése.
Gordon Ramsay első, máig leghíresebb, emblematikus londoni éttermének konyháját egy női séf vezeti. Clare Smyth ma az egyetlen hölgy Britanniában, aki konyhafőnökként Michelin-csillaggal rendelkezik, ráadásul hárommal. A dolog persze itt sincs túlbonyolítva: sikerének kulcsa az alapanyagok maximális tisztelete, folyamatos kísérletezés és persze kreativitás.
Falatok forradalmáról beszélek Spanyolország szerte. Pedig a tapa több évszázados hagyomány már arrafelé. Legutóbb tapaversenyt rendeztek Valladolidban. A sok tradícióval rendelkező falatkák világa tökéletese illik a modern konyhák jellegéhez is. Állandóan lehet kísérletezni, mindig újabb és újabb kombinációkat varázsolni, ráadásul a legmodernebb konyhatechnológiákat is alkalmazni. A versenyen is csupán két fontos kritérium volt: a tapa legyen két-három harapással elfogyasztható, és ne kerüljön többe, mint másfél euró.
A szerkesztők ezúttal Prágába látogattak. A cseh fővárosban ma is él Hašek, Hrabal, Menzel szelleme. A Moldva-parti városban ugyanúgy megtalálhatók a klasszikus cseh fogások, mint a legújabb trendek. Ráadásul az egészet egy kis Monarchikus hangulat hatja át. Kihagyhatatlan kalauz, ha valaki a cseh fővárosba utazik!
A Fűszerkert rovatban a sokak számára kedves zsálya a főszereplő. Ambrus Lajos most is a tőle megszokott alapossággal, de rendkívüli hangulattal, jóízűen ír a fűszernövényről. A Spájzban, Saly Noémi, ezúttal pedig a csípős kis fickókat hívta segítségül legújabb receptjéhez.

www.magyarkonyhaonline.hu

2013: Roston sertésmáj, rizottó gerslivel
2012: Magyar Parasztkalendárium 1674
2011: Gordon Ramsay - Mennyei halételek