Menüpontok

2012. július 3., kedd

Sertéskaraj mangó salsával

Ez elmúlt napokban aztán tényleg dübörgött a hőség, így mi is valami frissítőbb jellegű ételre vágytunk. A hús adott volt, viszont nem szerettünk volna valami unalmas, közhelyes köretet készíteni hozzá. Újdonságra vágytunk… Kicsit gondolkoztunk, aztán a párom javaslatára összedobtunk egy kis mangó salsát. Az utóbbi hónapok egyik legsikerültebb kombinációja lett a mostani!

A salsa szónak többféle jelentése is van. Egyszerre használják zene, tánc és gasztro szempontból is. Mártás vagy szószféle, kínálják a tortilla chips-hez, de raguként, köretként is megállja a helyét. Rengeteg féle ízben készítik, alapja általában az apróra vágott gyümölcs (pl. mangó, ananász, papaja) vagy zöldségféle, pl. avokádó. Elmaradhatatlan kiegészítő az ugyancsak apróra vágott zöldség (pl. paradicsom, paprika, hagyma). Az alapanyagokat mindig jócskán fűszerezik - van, ahol chilit is használnak -, és a pikáns hatás kedvéért citrommal vagy lime-al egészítik ki.

Kell hozzá, 2 főre:
4 szelet sertéskaraj,
1 közepes mangó,
1 közepes paradicsom,
zöld kaliforniai paprika,
fél fej lilahagyma,
egy kisebb darab gyömbér,
vaj a sütéshez, só,
fél citrom leve, bors,
menta a díszítéshez.

A salsa összeállításával kezdjük, hiszen ennek hűlnie, érnie kell. A mangót meghámoztuk, magjáról levágtuk a gyümölcshúst, majd kockákra szeltük. Hasonlóan jártunk el a paradicsommal és a paprikával is, a lilahagymát viszont célszerű a lehető legapróbbra vágni. Egy kisebb darab gyömbért szintén meghámoztunk, és lereszeltünk. Az egészet összekevertük, ízesítettük sóval és rányomtunk a fél citrom levét.
A sertéskaraj mindkét oldalát vajban hirtelen megpirítottuk, bőven tekertünk rá borsot, sóztuk és a salsa mellé tálaltuk.

Bor:
Gyümölcsös, természetes(!) cukortartalommal rendelkező félszáraz, félédes fehérborok klasszikusan remekül illenek ehhez a fogáshoz. Akinek ez esetleg nem lenne otthon, nyugodtan megpróbálkozhat egy jó rozéval is. Nem fog csalódni!