Menüpontok

2012. október 26., péntek

Mozzarellás-tepsis burgonya, medvehagymával

Nagyon egyszerű, igazi hétköznapi ételt szeretnék ajánlani. Nagyevőknek, igazi hús-megszállottaknak, akár köret is lehet, de szerintem önmagában is igen finom. Ja, és az időfaktor sem elhanyagolható tényező: előkészületekkel együtt megvan egy óra alatt! Ami viszont szerintem mindennél fontosabb volt: egy igazi, minden ízében tavaszias, tápláló és mégis könnyű fogás!

Metódus:-)
Vettem nyolc nagyobb krumplit, egy szál sárgarépát, megmostam, a répát meg is pucoltam, de a krumpli héját rajtahagytam, mert szeretjük, ráadásul most igen vékony is volt. Három fej vöröshagymát először félfőre vágtam, majd nagyjából centis vastagságú darabokra szeltem, ezt tettem a burgonyával és a répával is. A felaprított zöldségeket kivajazott tepsibe tettem, egész kevés vizet is öntöttem bele, majd sóval és frissen őrölt rózsa-zöld-fehér-fekete bors keverékével fűszereztem. Hozzávetőleg 10 dkg vajat rátördeltem, az egészet összeforgattam, lefóliáztam és kétszáz fokos sütőbe tettem. Fél óra elteltével a fóliát levettem, az ujjnyi vastag csíkokra szelt húsos sonkát ráhalmoztam, és még húsz percre visszatettem. Az utolsó 10 percben az előzőleg szintén csíkokra vágott mozzarella sajttal beborítottam, és hagytam, hogy szépen ráolvadjon. Jó szokásunknak megfelelően, a néhány hónappal korábban apróra vágott és olívaolajban eltett medvehagymával fogyasztottuk. Isteni!

Bor: 
Ha medvehagymával együtt fogyasztjátok, akkor karakteres, minerális, nagysavú somlai furmintot, ha anélkül, inkább egy krémesebb struktúrájú chardonnayt javasolnék hozzá.
Ha pedig se ez, se az nem szimpatikus hozzá, igyatok mellé egy jó fröccsöt vagy egy pofa sört! :-)