2014. január 27., hétfő

Szűzérmék mustármártással, mentás spagettivel

A szűzpecsenye az egyik kedvencünk, s minden alkalommal lenyűgöz minket ízével, sokoldalú felhasználási lehetőségeivel. Ezúttal pikás mustáros mártással készítettük, és a köretet is megbolondítottuk kissé.  


Hozzávalók:
Fél kg sertésszűz, 1 csomag spagetti,
3 ek. vaj, 3 ek. olívaolaj, 5-6 gerezd fokhagyma, 
1 közepes fehérhagyma, 2 ek. tejföl, 1 ek. mustár,
2-3 dl húsalaplé, só, egészbors,
3-4 levél friss menta.

A megmosott, leszárított húst, érmékre vágjuk. A fehérhagymát félfőre szeljük, a fokhagymákat megtisztítjuk, felaprítjuk. A hússzeletek mindkét oldalát egy nagyobb, magas falú serpenyőben, olívaolajon-vajon megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékba rakjuk a hagymát, a fokhagymát is, meghintjük egész borssal, sózzuk, rövid ideig pirítjuk, kevés húsalaplével felöntjük, és ebbe a szűzérméket is visszahelyezzük. Lefedjük, hagyjuk párolódni. Később a szeleteket kiemeljük a szaftból, a visszamaradt sűrű szaftot ízesítjük tejföllel, mustárral, és simára turmixoljuk. A szaftba visszahelyezzük a húst, mehet ismét a tűzhelyre, egy kis darabka vajat teszünk bele, hogy fényes-krémes legyen. A tésztát csak az utolsó percekben főzzük ki, majd, ha készen van, kevés tépkedett friss mentával megszórjuk. 

2013: Burgonya, krumpli, pityóka, kolompér...

2012: Csicsóka, bivaly és Blumenthal...
2011: A kerékrépáról...