Menüpontok

2013. július 10., szerda

Szarvasragu, ahogy mi szeretjük

A közelmúltban a szarvasmájjal együtt finom szarvas apróhúshoz is jutottunk. Az erőteljes, karakteres húst sokféle módon szeretjük, most rusztikusan, sok zöldséggel, vörösborral együtt készítettük, s egyik kedvenc köretünkkel tálaltuk! Akár a hétvégén, szabad ég alatt is elkészíthetitek, mondjuk bográcsban.

Recept (6-8 főre):
1,3 kg szarvas apróhús,
2 nagy fej vöröshagyma,
10-12 apró szemű gyöngyhagyma,
5 gerezd fokhagyma,
40 dkg csiperkegomba,
3 szál sárgarépa, 3 szál fehérrépa,
0,5 l testes, száraz vörösbor,
babérlevél, feketebors, 
4-5 babérlevél, só, olaj.

A húst megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, mint a pörkölteknél szokás. A vöröshagymát félfőre vágjuk, a zöldségeket felkarikázzuk, 4-5 gerezd fokhagymát félbe vágunk, és együtt jól lepirítjuk. Néhány perc elteltével, mehet hozzá a hús, bőségesen sózzuk, borsozzuk, valamint babérlevelet is teszünk bele. Hagyjuk, hogy jól megpiruljon, s egy kis levet eresszen. Hozzávetőleg negyed óra elteltével fél liter boros alaplével (2 dl bor, 3 dl víz) felöntjük, a lángot közepesre visszavesszük, és fedő alatt hagyjuk lassan párolódni. Ezalatt lehet elkészíteni a zsemlyegombócot, a szokásos módon. Leírását itt találjátok.

Mikor a hús már majdnem kész, hozzáadjuk a negyedekre vágott csiperkét és a gyöngyhagymát, valamint a megmaradt vörösbort. Kóstolással ellenőrizzétek, hogy nem túl erős a vörösbor íz, ha igen, egy kis vízzel lehet lágyítani. Körülbelül 3-4 óra alatt lesz kész. Tálaláskor csípős zöldpaprikát is adtunk mellé.

Ital:
A választást illetően én mindig azt ajánlom, amivel az ételt készítettétek, ezzel nem foghattok mellé. Meglepő, de jól illik mellé a testesebb, fűszeresebb rozé, és a sör is igen kellemes kísérő.