Menüpontok

2011. november 4., péntek

Magyar Konyha - November

Menthetetlenül itt az ősz, ez pedig, aki a gasztronómia környékén tevékenykedik, tudhatja, hogy sok esetben az igazi szezon. Ilyenkor érik be számos zöldség, gyümölcs, színesedik a határ, bőgnek a szarvasok, vágják a libákat, szüretelik a hegy levét, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Lássuk, hogy látják ezt a hónapot a Magyar Konyha szerkesztőségében.

Mivel november van, ezért most fókuszban a gesztenye és a liba áll. Molnár B. Tamás és Bittera Dóra jó alaposan körüljárja a témát, közölnek néhány jó gesztenyés receptet is, de a legfontosabb, hogy túllépnek a gesztenyepürén. Mégis úgy vélem, hiányérzet támadhatna az olvasóban, ha nem tudhatná meg a jó massza titkát, ezért Iványi Balázs felfedi azt. Vinkó József vezeti be a második legfontosabb témát: a libát, sok történelemmel, tudnivalóval, érdekességgel, a Márton-nap legendájával. Ezután jönnek szép sorban a libás receptek: libatőtike szőlőlevélben, libakolbász, hagyományos ludaskása, egészben sült liba gesztenyemézzel, melyeket a Rosenstein és a Máhr család prezentál.
Nemzedékek nőttek fel szakácskönyvein, írásain: F. Nagy Angéla a Magyar Konyha korábbi főszerkesztője, minden receptírás nagyasszonya mesél életéről, receptírásról, főzésről, Örkény Istvánról, a gasztronómia mai és korábbi állapotáról, természetesen, saját szemszögén keresztül. A borrajongók ezúttal Maurer Oszkárnak örülhetnek, aki a Szerémség vezető borásza. Borait kóstolgatva, életútját megismerve szép lassan rájöhetünk a valamikor világhíres borvidék titkára, de némi keserűséget is érezhetünk, mihelyst arra kerül a szó, hogy milyen ma magyarnak lenni a vajdaságban. Ugyancsak tanulságos Litauszki Zsolt séfportréja, aki néhány éve, a közel egy évtizedes ausztriai vendégmunkás státuszából tért haza. A rengeteg tanuláson és gyakorlati tapasztalaton kívül arra is fény derül, hogy magyarnak lenni, Nyugaton sem éppen leányálom.
Saly Noémi a fokhagyma feldolgozását mutatja be. Olyan módszerrel hozza közelebb ezt a csodálatos fűszernövényt, melynek köszönhetően valóban büntetlenül élvezhetjük. A magyar ízek kedvelőinek pedig ajánlom a Göcseji csemegék, a Virágot a méhecskéknek, valamint a Kénosi fürge kezek című írásokat.

Neten csüngők vigasztalódjatok, mert novembertől indul a lap online verziója is, ezen kívül digitális formában is előfizethettek a magazinra. Bár, ha nem veszitek kezetekbe, magatokra vessetek!