Menüpontok

2011. augusztus 29., hétfő

Olvasnivaló nyárutóra

Néhány nappal ezelőtt kaptam kézbe legfrissebb Magyar Konyhát. Mint eddig is, most is hozza könnyed, ám tartalmas formáját. Igazi jó kis olvasnivaló a nyár utolsó napjaira!

Vélhetően a szerkesztők is amolyan nyár formájukban voltak, hiszen igaz vezérgondolat vagy a lap gerincét adó téma most nem nagyon emelhető ki, igaz van benne jó húsz oldal Jeruzsálem és környékéről, bőven bemutatva az izraeli és kóser konyhát. Érdekes kapcsolat ebben a témában Segal Viktor, aki több mint egy évtizedet töltött a Közel-keleti országban, úgy gondolom ezt sokan nem is sejtették, mint ahogy azt sem, hogy az izraeli konyha nem egyenlő a kóser alapanyagokkal, főzési módokkal. Arrafelé is beköszöntöttek a modern gasztro-szelek.

Hazai pályán maradva érdemes kiemelni Huszár Krisztián portréját, aki a budapesti Mák Bisztró konyhafőnöke. Krisztián konyhája és a bisztro modern elképzelései szinte berobbantak a hazai gasztronómiába. A séf elképzelései egyszerűek: modern és tradicionális, magyarosnak is nevezhető fogások, de új szellemben, felfrissítve, sokszor más formában tálalva, vagy ahogyan ő fogalmaz: „úgy, hogy az emberek felkapják a fejüket, mert nem hitték, hogy egy borsóleves vagy egy sóskafőzelék ilyen is lehet.”

Ha az embereknél maradunk ott van még Jamie Oliver portréja is. Aligha hiszem, hogy őt különösebben be kell mutatni a gasztronómiában jártasaknak. A mostani interjú mégis egy más Jamie-t, egy komoly, szakmai elképzeléseit jobban megmutató, de azért még mindig pucér szakácsot állít a központba.
Alapanyagok terén most a paradicsom viszi a prímet, mellette felvonul a méz, a tea, a sárgadinnye, a fagyi, a csoki, 33 könnyű nyárvégi recept és még oly sok finomság…