Menüpontok

2011. február 12., szombat

Krémsajtos-paradicsomos csirke

Az alábbi csirkeételt vagy három éve készítettem először, s bevallom őszintén annyira jól sikerült, hogy kis családom azóta is „követeli”. Azt szeretem benne leginkább, hogy jól lehet variálni, s bízom benne, hogy aki hasonlóan szeret improvizálni a konyhában, az kipróbálja, és kedvére lesz.

A most bemutatásra kerülő étel esetében a csirke beszerzése döntő fontosságú lehet, ezért azt javaslom, ha időtök engedi, próbáljatok meg háztáji „pipit” beszerezni (piacokon, jobb hentesboltban nem ördöngösség). Higgyétek el, a tapasztalat mondatja velem, hogy egészen más lesz a hús íze!

Hozzávalók 6 főre
1kg friss csirkemell filé
20dkg natúr krémsajt
4-5 közepes paradicsom
10dkg reszelt Eidami sajt
2,5 dl házi tejföl
só, bors, ízlés szerint
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál kristálycukor

A csirkemellet vágjátok fel érmékre, majd kevés zsiradékon hirtelen süssétek át. Tegyétek tepsibe, majd a serpenyőben kevés kristálycukrot karamellizáljatok, ebbe tegyétek a karikára vágott paradicsomot, és enyhén pirítsátok meg mindkét felét. A végén kevés balzsamecettel locsoljátok meg. Ezután halmozzátok a megsült csirke-érmékre, majd jöhet rá a só, bors, a tejföllel kikevert natúr krémsajt, és az egészet öntsétek rá a tepsibe helyezett alapanyagokra. Alufóliával fedjétek be, és előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készítsétek el. Ha már majdnem teljesen kész, vegyétek le az alufóliát, szórjátok meg reszelt sajttal, és süssétek még 10 percig.

A körethez:
1kg burgonya
1,5dl tej
10dkg vaj
só, bors, szerecsendió, ízlés szerint

Hagyományos módon, jóízű burgonyapürét készítünk, melyhez a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és kevés sóval együtt feltesszük főni. Ha elkészült ízesítjük még frissen őrölt borssal és szerecsendióval, majd hozzátesszük a felhevített tejet és a vajat, majd együtt habosra keverjük.

Tippek, ötletek:
Ha kedvetek tartja és friss, natúr, termelőtől származó minőségi (krémes ízű és állagú) kecskesajthoz juttok, úgy a krémsajtot nyugodtan hagyjátok el, sőt elfelejthetitek a reszelt sajtot is, és csak morzsoljátok rá a csirkére, mielőtt a sütőbe teszitek.
Én most – mivel február van – érthető módon csak olyan paradicsomot találtam (marokkói), ami nem volt kifejezetten édes, ezért is karamellizáltam, ám ha a növény szezonjában készítitek, még véletlenül se használjatok hozzá mást, csakis hazai paradicsomot!
Olyan ételt készítettem, ami köret szintjén is bátran variálható. Ahogy kitavaszodik, lehet mellé adni párolt spárgát, egyéb vegyes zöldköretet, de jól illik hozzá a párolt rízs, a spagetti, a tagliatelle de akár a pappardelle is. Félig főtt, karikára vágott burgonyával is gazdagíthatjátok, ebben az esetben javaslom a rétegezést.

Borajánlat:
Az elkészült ételhez mindenképpen fehérbort javasolnék. Igaz ugyan, hogy ott van a paradicsom is, ami sok esetben kizáró lehet, de itt nem! Válasszatok hozzá egy vajas, krémes ízű, esetleg újfahordóban érlelt chardonnayt, és szerintem tökéletes lesz a „házasság”