Menüpontok

2013. július 31., szerda

Baracklekváros és túrós házi derelyék

A közelmúltban valami jóízű, de nem hétköznapi kis édességre vágytunk. Mivel szabin voltunk, így kellően ráértünk kiagyalni valamit, no meg azon nyomban el is készíteni.  A Mama által eltett baracklekvár adott volt, mellé jóízű, friss túrót is találtunk.

Talán ez az a tésztaétel, ami valamilyen változatban, formában a világ minden táján előfordul. A töltött tésztácskák, batyuk ismertek még manti, ravioli, maultaschen, pelmenyi (пельмени) vagy éppen empanada néven is. A legtöbben talán csak burgonyás változatban tudják elképzelni a derelye tésztáját, pedig ez akár el is hagyható.

A tésztához:

25 dkg kukoricaliszt,
10 dkg búzaliszt,
kb. 4-5 ek. víz,
2 egész tojás,
2 ek. olívaolaj,
só.

A töltelékhez:
Baracklekvár és friss tehéntúró.
A túrót egész kevés vaníliás cukorral, pici sóval és tejföllel kikeverjük, éppen csak annyira, hogy krémes legyen, de még formázható.

Készítés:
A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet, tojást, vizet, sót és az olajat hozzáadjuk, összekeverjük, jól összegyúrjuk. Lágy tésztát szeretnénk kapni, ezért, ha kell, egy kis vízzel még lehet hígítani. Fóliába téve, húsz percig pihentetjük.
Lisztezett deszkán 2 mm-re nyújtjuk a tésztát, 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk. A tölteléket a tészta közepébe tesszük, a tészta széleit vízzel benedvesítjük, és félbe hajtjuk őket. A peremét villával lenyomkodjuk. Hat-nyolc percig sós, forró vízben főzzük őket, főzés közben megnőnek. Leszűrjük, és forró vajban megforgatjuk, azonnal tálaljuk!

Tipp:
A végén következne az, hogy serpenyőben vagy lábasban zsemlyemorzsát pirítunk, és a megfőtt, leszűrt derelyéket ebben megforgatjuk. Hát mi ezen is változtattunk kicsit, s cukrozott mákkal enyhén meghintettük.  

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika