Menüpontok

2013. január 2., szerda

Ettetek már Kakit?

A Kaki első hallásra vagy megdöbbenést, vagy mosolyt fakaszt az ember arcára, főleg akkor, ha feltesszük a címbeli kérdést. Gondolom még sokan nem találkoztatok vele, így nem árt tudni, hogy egy déligyümölcsről van szó, ami több mint érdekes.


A gyümölcs hallgat még a datolyaszilva (Diospyros kaki), litchiparadicson, sharonfruit, hurma, kákó, persimmon, kakiszilva nevekre is. Az ébenfafélék (Ebenaceae) családjába tartozó ősi gyümölcs, Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye, ahol már az ókorban is termesztették, mára azonban a Távol Kelettől Amerikáig mindenütt megtalálható. A Himalájában és Burma, Thaiföld, Indokína, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos; a szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken 1000 m felett világszerte termesztik. A legfagyállóbb szubtrópusi növény hazánkban is kitűnően tartható. Szélsőséges teleken a fiatal hajtások lefagyhatnak, de a több éves ágak már nem károsodnak. 
Későn, általában május végén virágzik - így a késői fagyok sem tesznek kárt a virágzatban. Csüngő, széles-gömbölyded bogyókat nevel, mely kb. 8-10 cm nagyságú, mindkét végén bemélyedt és gyakran enyhén négyszögletű formával. Gyümölcse októbertől szüretelhető, addigra 20-40 dkg súlyt ér el. Színük a sárgától a sötét pirosig terjed, félbevágva nagyon hasonlít a paradicsomhoz. Éretlen állapotban szájat összehúzó csersavat tartalmaz, ezért fontos utóérlelni, a sok csersav, ekkor lebomlik. Csak akkor fogyasztható, ha teljesen puha tapintású a gyümölcs, amely ekkora cukorban, karotinban és C-vitaminban gazdag, különleges ízű lesz. Illata, íze leginkább az őszibarackra, a sárgabarackra hasonlít, de van benne egy csepp mangó is, mindezek pedig mézzel együtt. Önmagában sokszor émelyítően édes, ezért inkább gyümölcssalátákban vagy például zöldcitromot csepegtetve rá fogyasztható. Ekkor különlegesen finom lesz!  Aki nem szeretné frissen fogyasztani, készíthet belőle csatnit, lekvárt, befőttet, és persze aszalhatja is.