Menüpontok

2011. augusztus 27., szombat

Csirkepörkölt gombás lecsóval

A most bemutatásra kerülő ételt a II. Nemzeti Gulyás Napra készítettük. Jó, bevallom, a készítettük merő túlzás, magát az ételt a párom „követte” el, én mindössze lefotóztam. Ettől függetlenül szerintem érdemes bemutatni, sőt később elkészíteni, mert igazán kreatív, sőt kissé fúziós megoldás.

„A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét stb. főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.”szólt a felhívás.
Biztos, ami biztos, a mi ételünk olyan lett, mely egészen biztos belefér a kategóriába, hiszen egyszerre paprikás és lecsós. Ha valaki elsőre túlzásnak, esetleg szokatlannak tartaná, annak elárulhatom, hogy nagyon finom.

Hozzávalók:
0,5 kg csirkemell
0,5 kg csiperkegomba
3 db tv paprika
1 nagyobb fej paradicsom
2 fej vöröshagyma
őrölt paprika, só, bors, köménymag
1 közepes fej finomra vágott fokhagyma

Elkészítés:
A vöröshagymát félfőre vágtuk, kevés zsiradékon pirítani kezdtük, majd meghintettük fűszerpaprikával, kevés víz, majd enyhén visszasütöttük zsírjára. Később hozzátettük a kockára vágott csirkemellet, majdnem készre pároltuk, sóztuk, borsoztuk és adtunk hozzá kevés köménymagot, majd egy közepes fej finomra vágott fokhagymával fokoztuk a hatást. Most tesszük hozzá a karikára vágott paprikát és a paradicsomot, és néhány perc múlva az ugyancsak karikára vágott csiperkével fejezzük be a fogást. A cél az, hogy a zöldségek még roppanósak legyenek.   

Mi jelen esetben párolt rizzsel tálaltuk. Ahogy tetszik, adhattok mellé tésztát, burgonyát, de friss kenyérrel is nagyon finom. Jut eszembe, ha van, feltétlen töltsetek mellé egy nagy pohár sillert, esetleg siller-fröccsöt. Szerintem hagymás, paprikás alapú ételekhez tökéletes, jolly-joker!