Menüpontok

2014. június 23., hétfő

Lazacpisztráng spárgával és kapros-joghurtos újburgonyával

Nemrég megint újdonság került a konyhánkra: a lazacpisztráng. Idehaza még nem olyan elterjedt, mint tőlünk nyugatabbra, mi is Ausztriában szereztük be. Mélyhűtött változatokkal már lehet találkozni, de persze a friss az igazi!


A lazachoz a lazacpisztráng, Salmo (Trutta) trutta L., hasonlít legjobban, de laposabb testű, s az orra tompább. Farokúszója kevésbé beöblösödő, mint a lazacé, az idősebb példányoké pedig egyenesen lemetszett. A hát színe kékesszürke, oldala és hasa ezüstfehér, vagy sárgás. Különböző nagyságú szabálytalan fekete foltok borítják, ezek azonban az ezüstlazacról teljesen hiányoznak. A fiatalokat a fekete keresztsávokon kívül sárga, sőt gyakran piros pettyek is díszítik, s az ilyen példányokat alig lehet megkülönböztetni a sebespisztrángtól.
Életmódja sok tekintetben megegyezik a lazacéval. Növekedésének fő időszaka alatt a tengerben él, ívásra pedig a folyókat keresi fel, Angliában és Skandinávia folyóiban nagy tömegben jelenik meg, hasonlókép a Fehér-tengerbe torkoló folyamokban is. Hossza 50–70 cm, súlya 2–4 kg, de előfordulnak 15 kg-os példányok is.

Hozzávalók:
2 db lazacpisztráng filé, vaj, 
olívaolaj, 5-6 szál zöldspárga, 1 db citrom, 
só, frissen őrölt bors.

Egy serpenyőben vajat és olívaolajat hevítünk, majd, ha elég forró, belehelyezzük a halfilét, de a bőrével, lefelé! Mikor a hal keresztmetszetének feléig kivilágosodik, megfordítjuk. Ez egy-két perc lehet, ekkor megfordítjuk, s a másik oldalán nagyjából egy percig sütjük.
Egy másik serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a spárgákat, s ebben négy-öt perc alatt körbepirítjuk. A halat és a spárgát is sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. 
Az újburgonyát megtisztítjuk, megfőzzük. Mikor kész, kissé összetörjük, adunk hozzá natúr joghurtot, sót, friss kaprot, és az egészet finoman összeforgatjuk.Tálaláskor persze elmaradhatatlan a friss citrom!