Menüpontok

2012. december 22., szombat

Gyöngyhagymás csirkeragu

Úgy jó két hónappal ezelőtt, egy Balaton melletti szállodában töltöttünk el pár napot. A gasztronómiai élmények nagyon jók voltak, minden nap olyan vacsorát kaptunk, mely tökéletesen találkozott ízlésünkkel. Egyik este – többek közt – ezt a csirkés ételt is megkóstoltuk, és hazajövet úgy gondoltam, mindenképpen elkészítem. Akár most az ünnep előtti hétvégére is jó tipp lehet.

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg csirkemell,
4 nagyobb fej vöröshagyma,
15 dkg gyöngyhagyma,
15 dkg húsos császárszalonna,
tárkony, 3 ek. vaj, olívaolaj, só, bors,
4. ek. balzsamecet, zöldség alaplé.

Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, félfőre vágjuk. Vaj és olívaolaj keverékén pirítani kezdjük, adunk hozzá balzsamecetet, majd kevés zöldség alaplevet, de ügyeljünk arra, hogy csak éppen annyit, ami ellepi. Ha kész, áttesszük egy edénybe, és leturmixoljuk. Egy másik serpenyőben, szintén vajon megpirítjuk a felcsíkozott csirkemelleket és az ugyancsak csíkokra vágott császárszalonnát. Az egészet áthelyezzük a leturmixolt alapba, ízesítjük sóval, borssal, teszünk hozzá gyöngyhagymát, meghintjük tárkonnyal, és az egészet készre pároljuk. Akkor jó, ha a ragú íze pikáns, érintésnyit édeskés, állaga pedig nem túl híg.

Tipp:
Szerintem párolt rizzsel a legjobb, de lehet mellé tésztát is adni, sőt krumplinudlival is el tudom képzelni. A bor tekintetében szerintem rozé dukál hozzá. Ez azonban ilyenkor lehet alacsonyabb savú, gyümölcsösebb változat.