Menüpontok

2012. április 19., csütörtök

Medvehagymás avokádókrém

Amolyan vendégváró kencét hoztunk össze tegnap este. Még mindig volt friss medvehagyma, érett avokádó, így nem volt kérdés az alapízek összeállítása. Később továbbgondolva a dolgot, rájöttem – azon túl, hogy jó kis előétel – amuse bouche-ként (séf üdvözlet) is feladható ilyenkor, mondjuk nívósabb, kreatív konyhával bíró étteremben. Szerintem vendégeink igencsak hálásak lesznek érte. 

Az étel alapja, meghatározó íze persze az avokádó, melyből a jólismert és világszerte kedvelt guacamole is készül. Tudomásom szerint az eredetibe kerül az avokádón kívül még apróra vágott hagyma, fokhagyma, paradicsom, lime-lé és a fűszerek. No, ezt egyszerűsítettük le a magunk módján. A medvehagymát pedig ilyenkor nyugodtan lehet úgy használni, mint a fokhagymát, egyszóval bármibe tehetitek.

Hozzávalók:
2 db érett avokádó,
2 ek. tejföl,
1 ek. majonéz,
1 fél citrom leve,
frissen őrölt bors, só,
1 csokor aprított medvehagyma.

Az avokádót félbevágjuk, a belsejét kikanalazzuk egy tálba. Teszünk hozzá sót, frissen őrölt borsot, a fél citrom levét, tejfölt és majonézt. Előbbi egy kisebb sajtműhelyből származott, utóbbit pedig természetesen házilag készítettük. A krémet simára keverjük, megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítünk, majd utolsó mozzanatként hozzáadjuk az aprított medvehagymát. Hűtőben legalább fél napot állni hagyjuk. 
Pirított rozskenyér-szirommal együtt tálaltuk.