Menüpontok

2012. május 6., vasárnap

Vadvilág-Sonkavilág!

Egy kedves ismerősöm által finom szarvas- illetve vaddisznó sonkákhoz jutottunk. Nagypénteken érkezett meg a csomag, így illően vártam vele, pedig legszívesebben azonnal megkóstoltam volna mindegyiket. Aztán nem is volt baj, hogy még tartott a böjt, mert így legalább kitalálhattam, hogy is lesz az egész.

Néhány szót elöljáróban a cégről, ahonnan az első osztályú alapanyagok származnak. A pécsváradi Agrover már harminc esztendeje működteti a város szomszédságában lévő szilágypusztai vágóhidat. A vállalkozás saját nevelésű és hízlalású sertésekből készített és forgalmazott igazán ízletes termékeket. Minden ment is szépen, egészen addig, míg a „multik” meg nem jelentek kis hazánkban. Ezután a cég a többlábon-állást választotta, és kilencezer hektár üzemi vadászterület vadgazdálkodási hasznosítását kezdte meg. A merész tervet ezután tettek követték, a cél pedig az volt, hogy olyan kiváló minőségű vadhúsokkal lássák el a piacot, melyek egészen idáig hiánycikknek számítottak. A termékgyártás, az arculat és a csomagolástechnológia a tavalyi esztendő legvégén állt össze egységes egésszé, hogy elindulhatott a próbagyártás, ezzel párhuzamosan pedig megjelentek a piacon is.

Jó sorsunk úgy hozta, hogy vörösboros szarvas- és vaddisznósonkát, valamint rozmaringos vaddisznó- és szarvassonkát kaptunk, valamennyi érlelt, pácolt állapotban került hozzánk. Ezek után nem is volt kérdéses, hogy megfőzöm őket, méghozzá külön-külön, ám a szokásos sonkafőzéssel ellentétben semmiféle ízesítőt nem tettem a főzővízbe. A sonkák egyenként bő óra alatt főttek meg, mindegyiket hagyományosan, tehát a főzőlében hagytam kihűlni, így a kóstolás másnapra maradt.

Rozmaringos szarvassonka
Vörösboros pácolt szarvassonka
Igen szép, mélyvörös szín, illata jellegzetesen vadhúsos. Íze kellemes, telt, enyhe kesernyésséggel. Mivel kifejezetten száraz, szerintem teljes szépségében egy kevés zsiradékon megpirítva bontakozik ki. Jól érezhető a vörösboros jelleg.

Rozmaringos pácolt szarvassonka
Szerkezete szép, egységes, finom rostozatú. Ugyancsak semmi zsír, kissé édeskés, vastag, lédús íz jellemzi. Bár illatában megjelenik, ízében mégis viszonylag kevéssé van jelen a rozmaring.

Vörösboros szarvassonka
Vörösboros pácolt vaddisznósonka
Kifejezetten füstös illatú, szerkezete egész enyhén „márványos”. Koncentrált, markáns, íze tökéletes, az érintésnyi zsírtartalom kifejezetten teltté teszi. Itt a vörösboros jelleg nem annyira karakteres.

Rozmaringos vaddisznósonka
Gyönyörű szín, itt is feltűnő a nagyon szép szerkezet. A rozmaring már jelen van az illatban is. Minimális zsír, vastag, telt, finom íz, masszív rostozat. Kissé szárazabbnak tűnik, mint vörösboros társa, viszont a rozmaring ízben is meghatározó.

Bár a sonkák így is megmutatták kiváló minőségüket, gazdag karakteres ízüket, a java még hátravolt. Persze főztünk is velük, egészen pontosan négyféle ételt, amit a következő időszakban szeretnék megmutatni. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

A Vadvilág termékei, készítményei az alábbi helyeken érhetők el, vásárolhatók meg:
Agrovert márkaboltok:
-Pécs 7621, Citrom u. 7.
-Pécs 7632, Diana tér 20.
-Pécs 7633, Hajnóczy u. 2.
-Szekszárd 7100, Liszt Ferenc tér 2-4.
-Cafeshop 24 - Enoteca Corso, Pécs 7621, Király utca 14.
-Sipőcz Ház, Pécs 7621, Apáca u. 1.