Menüpontok

2013. február 13., szerda

Marinált pontyfilé, hamvazószerdára...

Ma van hamvazószerda, kezdődik a húsvétig tartó böjt! Ezért természetesen halas, elsősorban hideg előételnek illő fogás kerül most terítékre. A marinált hal ötlete persze nem újkeletű, itt azonban a cukkinivel, kevés kápia paprikával, a hagymával, és azzal, hogy az ecetbe némi kis lime is vegyült, együtt verhetetlen ízkombinációt alkottak. A hal pedig húsos volt és rágható, semmi szálka, csak élvezet…

Szükséges hozzá, mondjuk két főre: négy közepes nagyságú és vastagságú, friss pontyfilé, egy nagyobb fej vöröshagyma, ugyancsak egy közepes cukkini, három evőkanál fehér balzsamecet, egy egész zöldcitrom leve, só, porcukor, bors, és persze kevés víz a hígításhoz.
A halfiléket, ha kell, egyforma darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kis időre félretesszük. A vöröshagymát vékonyan félfőre vágjuk, a cukkinit pedig apró hasábokra. Ugyancsak lehet finoman megsózni, majd pihentetjük őket, amíg vizet nem forralunk. Ha felforrt a víz, leforrázzuk a zöldségeket. A pontyfiléket szokásos módon (liszt-tojás-zsemlyemorzsa) bebundázzuk, majd forró olajban kisütjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Ezután hozzálátunk a marinád elkészítéséhez is. A fehér balzsamecetben elkeverjük a cukrot, felhígítjuk vízzel, és belefacsarjuk a zöldcitrom levét is, néhány perccel később hozzátesszük a zöldségeket. Ebbe a marinádba tegyük a már kihűlt rántott pontyszeleteket. Helyezzük pár órára a frigóba, s, ha az ízek összeérnek, tálalhatjuk.

Bor:
Naná, hogy fehér! Mégpedig szükség lesz kifejezetten acélosnak mondható savakra. Szerintem most fontosabb a termőhely, mint maga a szőlőfajta. Elsősorban Somló környékéről válogassatok, de alternatívaként ott van Tokaj, illetve Badacsony vagy Szt. György-hegy is.