Menüpontok

2013. december 14., szombat

Marhanyak-leves pirított zsemlyegombóccal

Jó régen készítettünk már marhahúslevest, van annak lassan egy éve is. Ezúttal kizárólag nyakból készítettük, ami az egyik legkedveltebb marhahús a konyhánkon. Sokan ismerik, szeretik, könnyű beszerezni, s ráadásul pénztárca kímélő alapanyag, ideális leveshez, pörkölthöz, de lehet sütni is.

Hozzávalók:
Másfél kg marhanyak,
egész bors, só,
4 szál sárgarépa, 
4 szál fehérrépa,
2 fej vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 zeller, 1 karalábé.

A zsemlyegombóchoz:
6-8 db zsemlye,
1 nagy fej vöröshagyma,
kevés petrezselyem,
só, liszt, tojás,
tej, őrölt bors.

Elkészítés:
A marhanyakat megmostuk, majd közepes lángon feltettük főni. Kis idő múlva jó alaposan lehaboztuk, ízesítettük sóval, egész borssal, és hozzátettük az előzőleg megtisztított, sárga- és fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert és karalábét. Kifejezetten lassú tűzön – éppen elég, ha csak gyöngyözik – bő 2 óra alatt készre főztük. Ha kész, le kell szűrni, kicsit ülepszik, majd akár lehet tálalni is.
A zsemlyéket felkockáztuk, a petrezselymet és vöröshagymát felaprítottuk, utóbbit serpenyőben megpirítottuk, hűlni hagytuk. A megpirított zsemlyekockákhoz lisztet és tojást adtunk, hozzákevertük a megpirított hagymát és a petrezselymet, ízesítettük, kevés tej is került hozzá, összedolgoztuk. Kézzel kisebb (kb.5 cm átmérőjű) gombócokat formáztunk, és sós, lobogó vízben kifőztük.
A zsemlyegombócot mi egy nappal előbb már elkészítettük, másnap szeltük fel hidegen, majd serpenyőben, leheletnyi zsiradékon minden oldalát megpirítottuk. A gombóc szeleteket a nyakkal és a vele főtt zöldségekkel együtt lehet tálalni.