Menüpontok

2011. május 28., szombat

Citromos-fehérboros spárgakrémleves

Ahogy a spárgaszezont felvezető posztban is írtam, többféle spárga létezik. Bár a nagy szerelem továbbra is a zöld spárga, azért persze nem vetem meg a másik fajtát sem. Ha például levest készítek, szinte mindig a fehér változatot használom, mert szerintem ehhez ez a legfinomabb.

Vagy két éve próbáltam ki a most közlésre kerülő változatot, és azóta szinte mindig így készítem. Ha valaki a hagyományos változatot szereti, az természetesen hagyja el a citromot és a fehérbort is, szerintem viszont így az igazi, mert érzésem szerint csak még jobban kihozza az ízeket. Arról nem is beszélve, hogy ez a leves így még üdébb, még frissebb ízű lesz, ezért ha valaki úgy dönt, meleg estéken, akár hidegen is fogyaszthatja.

Hozzávalók 4 személyre
fél kg fehér spárga,
1 evőkanál olívaolaj,
só, bors, szerecsendió az ízesítéshez,
1 dl száraz fehérbor,
egy fél citrom leve,
fél evőkanál kristálycukor,
tejföl, liszt a habaráshoz
citromfű a díszítéshez

A leves elkészítése
A spárgákat megmossuk, végeit alaposan megpucoljuk, ha fás, le is vághatjuk. A vizet feltesszük főni, teszünk bele egy kevés olívaolajat és sót, a spárgákat pedig előkészítjük. Érdemes háromfelé vágni őket úgy, hogy a főzést az alsó részekkel kezdjük, majd a spárgák középső része következik, a legvégén pedig – mindössze 1-2 percre – a fejeket tesszük bele, majd kiszedjük. Ez lesz a levesbetét.
A spárgák alsó és középső részét az ízesített lével együtt pürésíteni kezdjük, kóstolással ellenőrizzük az ízeket. Hozzátesszük a borsot, a szerecsendiót, a citromot és a bort is – én ez esetben egy chardonnay-t használtam. Ha úgy ítélitek meg, hogy ezek után még híg, akkor lehet beletenni egy kis habarást, majd vissza tűzre, és lehet összeforralni.

Tálalás
A megfőtt spárgafejeket egy tányér közepére helyezzük, tetszőleges formában, és óvatosan köré merjük a levest. A tetejére citromfüvet helyezünk.

Tipp
Ha gazdagítani szeretnétek a levest, úgy külön párolt halat, rákot is tehettek hozzá, de csak közvetlenül a tálaláskor tegyétek a tányérba. Ha egy kiadósabb változatot szeretnétek elérni, úgy kockára vágott, kis fokhagymán megpirított rozskenyeret is adhattok mellé.