Menüpontok

2013. július 3., szerda

Csilis-csokis keksz

Egy különleges meglepetés készült nálunk idén februárban. Mónika Valentin-napra csokis kekszet sütött, de megbolondította egy felnőttek által kedvelt fűszerrel. Gyermekeknek készülhet „mentes” változat is. Jó kis ajándék-ötlet szeretteinknek, de otthon, dobozban is eláll hónapokig, feltéve, ha nem zörög minden nap a kekszes doboz teteje! 


Kell hozzá:
25 dkg liszt,
30 dkg jó minőségű csoki 
(70% kakaótartalomtól)
4 ek. kakaópor,
20 dkg vaj, 4 tojás,
15 dkg cukor, pici só,
1 cs. vaníliás cukor, 
1 kk. szódabikarbóna,
durvára vágott csili

Elkészítés:
A durvára darabolt csokit vízgőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, és ebbe megy a kicsit hűlt vajas csokit. A liszthez adjuk a felaprított csilit, a szódabikarbónát, a kakaóport, majd jól összekeverjük, s a legvégén hozzáadjuk az előzőleg összeállított, krémes, vajas csokis masszát. Sütőpapírra halmokat kanalazunk, ezek sülés közben elterülnek, ezért hagyni kell elég helyet köztük, és körülbelül 170 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük.

Bor:
Igen, lehet, hogy meglepő, de ehhez az igen egyszerű, ám mégis ízgazdag, karakteres kekszhez jól passzolnak a testes vörösborok. A magas kakaótartalmú csoki, a tüzes csili és a cserzőanyagban gazdag vörösbor, kiválóan illenek egymáshoz. Próbáljátok ki egy testesebb merlot, cabernet, bikavér, de akár egy kékfrankos társaként is!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika