Menüpontok

2013. augusztus 17., szombat

Citromos-vajas csirke, marinált gyömbérrel

Az elmúlt napok hőségében csak szenvedtünk, akár nappal volt, akár éjjel. Ilyen időben nem is nagyon tudunk enni, mégis megkívántunk valami könnyű, frissítő finomságot. A gyömbértől eltekintve az egész összehozható percek alatt.

Kell hozzá:
50 dkg csirkemell filé,
2 egész gyömbér,
2 ek. vaj, fél citrom,
4 dl víz, 2 ek. ecet, mustármag,
egészbors, só, cukor.

Elkészítés:
A gyömbérrel érdemes kezdeni, hiszen ennek, hűlnie, érnie kell. Az a legjobb, ha mondjuk előző nap, vagy este készítitek el. A gyömbért megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy kisebb lábosban vizet és ecetet forralunk, melybe mustármagot, egész borsot, sót és kevés cukrot teszünk. Ha felforrt, ráöntjük a gyömbérre, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük.
A csirkemellet vágjátok kicsit nagyobb szeletekre, így kevésbé lesz száraz. Egy serpenyőben vajat hevítettünk, ebben kezdtük el pirítani a melleket. Sóztuk, borsoztuk, más fűszert nem is érdemes használni, bőven elég lesz, ha mellé adjuk majd a gyömbért. Sokáig sütni sem érdemes, maradjon csak szaftos a közepe! Ha már majdnem kész, facsarjátok rá a citrom levét, s már kész is!

Tipp:
Ha szeretitek így a gyömbért, van egy jó kis spájzotok, no meg előrelátók is vagytok, érdemes akár befőttes üvegben is eltenni ezt a finomságot. Hagyományos dunsztolással hónapokra megoldhatjátok a gyömbér-készleteteket. Jól illik mellé a burgonyapüré, a rizs, tésztával is el tudom képzelni. Mi csak egyszerűen kenyérrel ettük. :-)