Menüpontok

2013. július 22., hétfő

Szarvasmáj pástétom

Ha szeretitek a májkrémet, májpástétomokat, és nem vagytok restek nekiállni, otthon egy kis plusz munkával igen kellemes élvezetben lehet részetek. Egyrészt nem kell megvenned a boltit, ráadásul egészségesebb is, hiszen nincs benne tartósító, meg rengeteg adalékanyag. Ma már egyre többször akad jó, de még nagyon sokszor lehet bukkanni igen silány minőségre is. Ráadásul, ha pirított májat készítetek, s túl nagy adagra sikerül, ez a legbiztosabb módja a maradék felhasználásának.

A májpástétomhoz:
50 dkg pirított szarvasmáj,
20 dkg vaj, 2 ek. mustár.

A mustármártáshoz:
3 ek. mustár, 2 ek. tejföl,
1 kk. só, 1 kk. fehérbors.

Akik folyamatosan olvasnak minket, biztosan emlékeznek arra, hogy nemrég jó kis darab szarvasmáj érkezett a konyhánkra. Így most az alapokat nem ismételném, lényeg az, hogy az itt olvasható recept volt a kiindulási pont. A májat, a vajat és a mustárt, tegyétek az aprítóba és addig aprítsátok, míg a máj krémes állagú nem lesz. Ha kész legjobb legalább egy teljes napon át hűtőben tartani, hadd érjenek az ízek!
A mártáshoz a mustárt, kevés tejföllel kikeverjük, ízesítjük sóval, fehérborssal, majd először kanállal kikeverjük, ezután kézi habosítóval habosra verjük. A tálaláskor kenyérszeleteket pirítunk, erre helyezzük a májas pástétomot, a közepébe kis mélyedést alakítunk, és ebbe kanalazzunk a mustármártást. Mi tettünk hozzá serpenyőben megpirított spárgafejeket is.