Menüpontok

2012. március 11., vasárnap

Csokis-narancsos muffin

A most következő édesség, nem lesz különösebben meglepő vagy újdonság, plusz a net is telis-tele van a legkülönfélébb receptekkel, nekünk persze mégis kedves. A mai borongós napra, egy jó ebéd után pedig lélekmelegítőnek különösen ajánlott.

A muffin egyébként angolszász sütiféle, s bár már az egész világon elterjedt, ma is Anglia, Amerika és Ausztrália háztartásaiban készítik a legtöbbet. Lehet sütni édes vagy sós változatban, a variációk és a hozzávalók szinte a végtelenségig fokozhatók. Mi most egy narancsos-csokis párosítást készítettünk.

Hozzávalók:
10 dkg étcsoki,
10 dkg vaj,
15 dkg liszt,
2 tojás,
15 dkg cukor,
10 dkg baracklekvár,
reszelt narancshéj,
3 ek. narancslé,
fél tk. sütőpor,
2 ek. kakaópor,
só.

 Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, félretesszük. A tojásokat a cukorral együtt habosra keverjük, hozzáadjuk a baracklekvárt, a narancslevet és a langyos vajat. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a kakaóval, majd hozzákeverjük a tésztához. Befejező lépésként a darabokra tört csokit és a reszelt narancshéjat ugyancsak hozzátesszük.
A sütőt 175 fokra (4-es fokozat) előmelegítjük, és az elkészült masszát belekanalazzuk a muffin-tepsibe (sütőbe), majd 25 perc alatt megsütjük. Nagyjából egy tucatot tudtok így készíteni.
Reggelire, ebéd utáni nasinak, kávé, tea mellé nagyon jó. Ha bort szeretnétek fogyasztani hozzá, én leginkább egy amontillado-t vagy egy cream sherryt tudnék elképzelni.
Várjuk hozzászólásaitokat, véleményeteket, élményeiteket, ötleteiteket muffin-ügyben!

Tipp:
Ha hagyományos, fém muffin-sütőtök van odahaza, abba mindenképpen kell kis papírkapszulákat tenni. Ha ezt szeretnétek elkerülni, akkor ajánlott beszerezni a szilikonos sütőformát, így elkerülhetitek a papír alkalmazását. Nálunk bevált!