Menüpontok

2012. szeptember 18., kedd

Mór dicsérete!

Itt a Culinaricum oldalon különösen nagy becsben tartjuk a kézműves értékeket, legyen szó bármiféle ételről, hozzávalóról, borról vagy más italokról. Ezért is tetszett meg az a kis „ékszerdoboz”, amit még tavasszal fedeztem fel. Az pedig csak tovább növelte a bemutatás lehetőségét, hogy olyan borvidéken található, melyről az utóbbi időben nagyon kevés szó esik. Méltánytalanul…

Csetvei Krisztina, fiatal borásznő Móron tevékenykedik. A parányi, kézműves pincészet születése, amolyan mesebeli történet. Kriszta Szabadkán született, majd mire felcseperedett, azt vette észre, hogy egyszerűen csak belecsöppent a szőlészet-borászat világába. Véletlenszerűen jutott el Mórra is, amibe azonnal beleszeretett.  A kis szülői segítséggel megvásárolt régi présház-pincét úgy másfél esztendővel ezelőtt vehette birtokba, amit rövid idő alatt saját ízlése szerint alakított át.
A Móri borvidéken fél hektár olaszrizlinggel és kékfrankossal rendelkezik, de Somló is bekerült a képbe egy fél hektáros földterülettel az Ilona dűlőben, ahol olaszrizling és juhfark terem. Azonban nem éri be ennyivel: szeretne majd több területet, ahová ezerjót álmodott meg. A pincében pihenő borok szőlői részben saját, részben felvásárolt gyümölcsből készültek. Ám nem akárhogy! Hogy minél jobban kézben tarthassa a dolgokat, a felvásárolni kívánt szőlőterületek munkálataiban már a metszéstől kezdve részt vesz, így éppen csak a földterület nem az övé, de a gyümölcs az ő keze-nyomán érik, fejlődik nemessé.

Zsuzsi Bora 2011 (Királyleányka)
Halvány zöldes-sárga színnel kezd. Illata elsőre picit kénes, majd szellőzik, s bájos virágos jelleg mutatkozik. (Még később visszakóstolva, kicsit melegedve muskotályos jegyeket mutatott). Szájban alapvetően vegetális jellegű bort ismertünk meg, sok zöldalmával, friss szőlővel, cseppnyi egressel. Inkább karcsú, mint közepesen testes, de valahol a határon mozog. Szép karakter, elegancia, finom savak, jó textúra. Közepesen hosszú. Egy szezámmagos-kurkumás tőkehal remek társa lehetne.

1000jó 2011
Mór emblematikus szőlőfajtája! Színe halvány aranysárga, illata és íze a fajtára jellemzően, kissé visszafogott. Szájban ez a bor is alapvetően vegetális, de egy nagyon szép ásványosság is jelen van. Ezeket a jegyeket szépen öleli körbe a közepes test, egy kis olajos textúra és a markáns, de elegáns savtartalom. Komplex bor, mely hosszabb ismerkedést igényel, és nem szabad túl hidegen fogyasztani! Szívesen fogyasztanám filézettpulykacombbal, melyet sajttal és medvehagymával töltünk.

Fotó: Nagy Zsolt (Bor&Sodó)
Juhfark 2011 (Somló)
Gyönyörű halvány szalmasárga színű, kifejezetten minerális hangulatú bor. Illatban azonnal jönnek az ásványos jegyek, melyet egész kevés gyógynövényes (kamilla?)hangulat egészít ki. Ez a bor szájban már a testesebbek közé tartozik, igen határozott, karakteres fajta és terroir jegyekkel. Komplex, nagy jövőjű bor, de most még igen fiatal. Nagyon hasonlít az ezerjóra! Az ajánlat ebben az esetben: Szűzpecsenye rókagombás raguval :-)

Chardonnay 2011
Nagyon szép halvány aranyszínű bor. Számomra az általam kóstolt legszebb Chablis-kat juttatta eszembe. Az alapvetően zöldalmás, kissé hűvös, tűzköves jelleg aztán, ahogy melegedett a bor, egyre szebben hozta a leheletnyi tölgyfa hangulatot, így lett egyre inkább burgundi jellegű. Közepes test, sok ásvány és gyümölcs, igaz mindez kellő idő után. Ne kapkodjatok vele: minden percben újabb és újabb arcát mutatja! A karácsonykor fogyasztott füstölt lazacos-makrélás előételt juttatta eszembe, melyhez most is szívesen innám.

Kő-Papír-Olló 2011
A sejtelmes elnevezés olaszrizlinget rejt. Illatában virágokat és csonthéjas gyümölcsöket, ízben sok érett szőlőt, ásványosságot, zöldes jegyeket felvonultató bor. Remek egyensúly, ő már inkább egy testesebb „versenyző”. Komplex, savgazdag, olajos textúrájú, hosszú bor. Pirult rozmaringos szarvassonka tormamártással illene mellé, de én önmagában vagy érett kecskesajt mellé is el tudom képzelni.

Szóval, summázva: Régen nem volt módom ilyen klassz borsort végigkóstolni! Letisztult stílus, egyensúly, kreativitás, elegancia, de mindezek mellett a koncentráltság és az erő is megtalálható Kriszta boraiban. Mindenképpen megismerésre javasolt kis pince, bájos tulajdonosnővel. Ne hagyjátok ki!!!

Csetvei Pince
8060 Mór, Hársfa utca 6.