Menüpontok

2011. november 1., kedd

Jamie belevágott...

…hogy mibe, hát a gasztro-utazásba. Keith Floyd után szabadon, most ő is úgy gondolta, ideje kipróbálni, milyen az, elutazni varázslatos országokba, egzotikus vidékekre, megismerni más embereket, s belemerülni a helyi kultúrák, alapanyagok, hagyományok varázslatos forgatagába.

Alig telt el egy esztendő legutóbbi könyvének (Jamie Főzőiskolája) hazai megjelenése óta, s máris itt a legújabb mű: Jamie belevág címmel. Alapból három szó jut eszembe, mely szerintem legjobban kifejezi a könyv alapgondolatát: enni, élni, utazni! A főhős is így lehetett, hiszen egy hirtelen ötlettől vezérelve befizetett egy oda-vissza marokkói útra, mely igaz, hogy csak pár napos volt, de arra mindenesetre elég, hogy meghozza egy új könyv ötletét-ihletét. A marokkói miniszabit ezek után kis kiruccanások követték Velencébe, Andalúziába, Stockholmba, Athénba, Toulouseba. Könnyed, néhol klasszikus kreációk a spanyol, olasz, svéd, marokkói, görög, és francia nemzeti ételekre, mindez persze Jamie saját változataiban. Személyes kedvenceim: Égei-tengeri Kakavia, Csirkekebab avokádómártogatóssal, Sárgaborsóleves, Skagen, Bifsztek Velencei módra, ja, és hogy valami spanyol is legyen: a Patatas Bravas.

Természetesen mindegyik rész nagyon érdekes, vannak klasszikus, már ismert, de különleges, merőben új fogások is. Amit viszont én nagyon izgalmasnak tartottam, az a svéd rész. Mert valljuk be őszintén az észak-afrikai rész vagy a mediterránnak nevezett térségből való szakácskönyvek beszerzése nem jelent különösebb problémát. Na, de Észak-Európa kulináris világa?
Nosza, ne habozzatok hát, rendeljétek meg a könyvet, s bizton állíthatom, izgalmas utazásban lesz részetek akkor is, ha ki sem léptek a lakásotok biztos melegéből.