Menüpontok

2014. július 19., szombat

Lazac krémes lencsével

Tavaly, pontosan egy esztendővel ezelőtt, ezt a bejegyzést tettem közzé. Egy esztendővel ezelőtt, még májusban, kerek szülinapot ültem, és úgy adódott, hogy éppen szabadnapos voltam a nagy napon, mert este családosan mentünk ünnepelni. Viszont előtte úgy gondoltam, érdemes egy ünnepi ebédet összeütni, csak úgy, saját magamnak.

Hozzávalók:
1 db lazacfilé,
10-15 dkg lencse,
2 ek. vaj, só, fehérbors
3 szál újhagyma,
1 egész paradicsom,
1,5 dl tejföl.

A lencse...
A lencsét előző este beáztatom, másnap fokhagymával és babérlevéllel együtt kissé előfőzöm.  Az újhagymát felkarikázom, a paradicsomot felkockázom. Kevés vajon először a hagymát kezdem pirítani, majd mehet hozzá a paradicsom. Sózom, borsozom, és hozzáadom a lencsét. Egy kis ideig együtt párolom őket, majd a lencse főzőlevével kikeverem a tejfölt. Az egészet hozzáadom a rotyogó lecsehez, és addig főzöm, amíg krémes állagú nem lesz.

A hal...
Közben egy serpenyőben vajat és olívaolajat tettem, addig hevítettem, amíg tűzforró nem lett, majd beleteszem a halat. Nem sütöm át teljesen, egyik oldalán 4 percig, a másikon mindössze fele ideig pirítottam. A külseje ropogós, a belseje omlós, szaftos lett. Tálaláskor az egészhez tépkedett jégsalátát, citromot adtam, és a hal tetejét megszórtam citromos borssal.