Menüpontok

2013. február 11., hétfő

Magyar Konyha – 2013. február

Megjelent az új esztendő első Magyar Konyha-száma. Amolyan télies, de azért színes összeállítás lett, paprikával, fánkkal, drávaszögi kirándulással, mozival, tüzes egri borokkal, s nem utolsó sorban saját főzőiskolájukkal.

A fő téma ezúttal nemzeti kincsünk: a paprika. Ez a növény mára a magyar konyha szimbóluma lett, ennek ellenére nem egyszerű a helyzete annak, aki boltban szeretne jó minőségű, magyar fűszerpaprikát vásárolni. A paprika története, paprikateszt, csípősség tesztelők, egyszóval, szinte minden vele kapcsolatos téma terítékre kerül.
Gasztroarcok: Albert Adrià, a nagynevű Ferran Adriá testvére, aki a kis falatok forradalmáról, a tapasok jövőjéről, a benne rejlő lehetőségekről beszél. Szerinte vége a több száz eurós fényűző, sznob vacsoráknak, mert rengeteg ember már másra vágyik!
Nincs február farsang és fánk nélkül! Lehet az csöröge, rózsafánk, szalagosfánk,  Auguszt Olga most mindegyiket megosztja az olvasókkal.
A konyha ördögei rovatban ezúttal a Dudás testvérek mutatkoznak be. A szakács és pincér testvérpár hosszú olaszországi évek után tért haza, hogy egy kis borsodi városkában létrehozza saját éttermét.
Rendkívül érdekes a Drávaszögi ízeket kínáló írás. Egy olyan területet mutat be, mely legtöbbünknek bizony fehér folt. Mohácstól délre sokszor cserépedényben fő a bab, szabad tűz lángja fölé teszik a halászlével teli bográcsot, majd ugyanennek lángja mellett füstölődik édessé a csíptetős ponty.
A boremberek rovatban Vincze Béla pokoljárásáról tudhatunk meg többet. Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy 2009-ben vitatható mennyiségű többlet-adalékanyagot találtak, s emiatt nyolc hónapra lakatot tettek a pincéjének ajtajára. A borász az eset tanulságairól mesél, s arról, hogyan lehet talpra állni a nehéz évek után.
A film és gasztronómia kapcsolata megmozgatja mindenki fantáziáját. De mit tanulhatunk az evős jelenetekből? Van-e a filmesek szerint az étkezésnek életfilozófiai tanulsága? Bizony van! Mindegy, hogy Aranylázat, L’ecsót, Szindbádot vagy éppen a Nagy zabálást nézzük.
S végül a Spájzban, Saly Noémi ezúttal a hamis narancsdzsem készítés fortélyait mutatja meg!