Menüpontok

2014. március 11., kedd

Medvehagymán gőzölt csirkemell zöldségekkel

A most következő történet legalább három hónapos. Szóval, úgy volt, hogy karácsonyra családi, 4-6 személyes, 3 részes bambusz gőzölőt rendeltünk. Hallottunk-olvastunk már róla, szerettük volna kipróbálni ilyen készítési módban is az ételeket. Kicsit váratott magára a dolog, lestük az alkalmat, hogy valami igazán ízletes és nem utolsó sorban egészséges ételt készítsünk ebben az „edényben”.

Kínában és Japánban a mai napig agy kultúrája van az így készült ételeknek, és ez érthető is, hiszen gőzölés közben nem oldódnak ki a tápanyagok, az étel kíméletesen készül el, nem utolsó sorban a végeredmény kalória és zsírszegény lesz! Készíthetünk így halakat, tenger gyümölcseit, bármiféle húst, zöldséget, tésztát, gombócokat, egyszóval, szinte mindent!
A most beköszöntő medvehagyma szezon remek alkalmat kínált, hogy végre „élesben” is kipróbáljuk. Az elmúlt hétvégén jó adag friss medvehagymát szedtünk. Volt otthon jó háromnegyed kiló csirkemell, ezt felszeltük, ízesítettük sóval, őrölt színesborssal és kevés olívaolajjal is bekentük. Egy fél délelőttöt hűtőben pihent. Sárgarépát, fehérrépát és cukkínit megtisztítottunk, kicsit hosszabb darabokat hagytunk, majd a zöldségeket hosszában negyedekre vágtuk.

A bambusz gőzölő mindkét részébe megmosott medvehagyma leveleket helyeztük. Az alsóba került a csirke, a felsőbe raktuk a zöldségeket. Egy nagyméretű fazékban vizet forraltunk, a gőzölőt erre kell helyezni, és csak magára kell hagyni. Fontos, hogy a készítés közben ne nagyon emelgessük a tetőt, mert elillan a gőz és a meleg. Mindössze 40 perc, és egy jóízű, egészséges ebédet lehet így összehozni!

Használat után a gőzölőt elég csak kézzel, forró vízben elmosni, és hagyni magától száradni! Nem kell mosogatószer sem, mert beivódik a fába! Ilyen egyszerű, s ha így tesztek, szerintem a böjt is tartható!