Menüpontok

2012. december 1., szombat

(Házi)túrós (házi)tészta

Szerintem ez a békebeli étel végig kíséri az ember életét. Esszük gyermekkorunkban, szalonnapörc nélkül, cukrosan. Normális esetben később elmarad az édesítés, helyette előkerülhet még a bors, netán némi csípős zöldpaprika. Ha pedig az ember házi tejfölre akad, a tésztát maga gyúrja, a túrót is saját kezűleg készíti, az már maga a mennyország! Bizalmi ételnek is szoktam hívni magamban, mert egy étterem és vendéglő teljesítménye könnyűszerrel megítélhető, ahogy egy túrós tésztával, túrós csuszával bánik.


Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 tojás, víz,
1 l aludttej, 4 dl tejföl, só,
bors, 15 dkg húsos szalonna vagy sonka.

Elkészítés:
Először a házi túró elkészítésével kezdünk, ennek ugyanis kell egy kicsit állnia. Kezdetnek friss, házi tejre van szükségünk. Nem szabad felforralni, egyszerűen hagyjátok egy kancsóban 2-3 napig lefedve szobahőmérsékleten, így egy-kettőre aludttejet kaptok. Ha otthon készítetek túrót, akkor készítés legfontosabb és egyben legkritikusabb fázisa a melegítés. Az aludttej tetejéről úgy 3-5 cm vastagságban szedjétek le a tetejét. Egy hőálló, lehetőleg átlátszó edénybe töltsétek át az aludttejet, ezt helyezzétek egy vizes lábosba vagy fazékba. A melegítést lassan, fokozatosan kell végezni, alacsony lángon. A melegítés hatására az aludttej látványosan két részre válik, alul marad a félig kész túró, fölé pedig kicsapódik a savó. Általában 40-50 fok környékén be kell fejezni a melegítést, ennek mértéke pedig attól függ, hogy keményebb vagy lazább szerkezetű túrót szeretnétek. Ha befejeztük a melegítést még pár percre félre kell tenni az edényt, hogy a savó tökéletesen kicsapódhasson. Ha teljesen készen van, külön lehet választani a savót a túrótól, majd egy kisebb lyukú szűrőbe vagy ritkább szövésű pamut ruhába át lehet önteni, alá kell tenni egy edényt, és ebben fel kell fogni a még kicsöpögő savót. Ez eltarthat akár egy teljes napig, viszont csak így lesz teljesen kész a túró.
Ezután jöhet a tészta. Kemény változatot gyúrunk, majd vékonyra kinyújtjuk, metéltre vágjuk. Belisztezzük, egész kicsit állni hagyjuk. Később bő vízben kifőzzük, és ha kész, jó meleg, de nem forró zsiradékkal meglocsoljuk. Utolsó mozzanatként még feldaraboljuk a húsos szalonnát vagy sonkát, lehetőleg apró kockára, és serpenyőben hirtelen megpirítjuk. A tésztát megszórjuk túróval, bőven meglocsoljuk tejföllel, a tetejére pedig teszünk a szalonnapörcből is.

Tipp:
A félretett, lehűtött savó kitűnő frissítő, reggeli ital, érdemes megkóstolni. Ha a tésztát főzitek, mindenképpen ügyeljetek arra, hogy ebben az esetben jóval rövidebb főzési idő kell, mint a száraz társainak! Én ehhez az ételhez is legszívesebben fröccsöt ajánlok!!!

Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika