Menüpontok

2011. november 25., péntek

Paradicsomos Fusilli

A néhány nappal ezelőtti egy esztendős születésnap alkalmából, kisebb belső statisztikát készítettem. Ez több szempontból is rendkívül tanulságos volt, de abban mindenképpen, hogy átnéztem, mely témákban is kell jobban növelni a tartalmat. Ezért most ismét egy olaszos tésztaétel következik, annál is inkább, mivel egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint Magyarországon az egyik legkedveltebb konyha az itáliai.

Igazi mediterrános, "napsütötte" étel...
Mihelyst megírtam ezt a kis lead-et, azonnal megjött a főzhetnékem. Persze próbáltam valami különleges, de mégis egyszerű ételt összehozni. A spájzban eltöltött rövid leltár után a fusilli mellett döntöttem, melyhez eredeti olasz hámozott paradicsom konzervből készítettem szószt.
Néhány szóban, mai főszereplőnkről: A fusilli a rövid tésztákhoz tartozik. Az önmagukba csavarodó tésztaorsók enyhén hosszúkás formájúak. Nem annyira elterjedt, mint mondjuk a spagetti vagy a makaróni, de érdemes vele próbát tenni. 

Hozzávalók:
Fél kg Fusilli (tojás nélküli)
25 dkg paradicsomszósz (hámozott)
4 szelet bacon, darabokra vágva
olívaolaj, só, őrölt bors,
őrölt bazsalikom
fokhagyma,
cukor, reszelt sajt

Elkészítés:
Kevés olajon megpirítom az apróra vágott fokhagymát, majd hozzáadom a bacont, melyet kb 4x4 cm-s darabokra vágtam. Rövid ideig együtt pirítottam, ezután hozzáadtam a paradicsom konzerv tartalmát, melyet előzőleg kicsit összevágtam. Folyamatos kevergetéssel, pár percig a tűzön hagyom, ízesítem sóval, borssal, őrölt bazsalikommal, s kevés cukrot is teszek bele. Közben a tésztát kifőzöm, al dente fokozatig! Ha készen van, leszűröm, és a serpenyőbe teszem, enyhén összekeverem. Tálaláskor reszelt sajttal megszórom (Én Ementálit használtam).
Szerintem igazán jól illik hozzá egy közepesen testes rozé, de kistestű, cserzőanyagban szegényesebb vörösbort is választhattok hozzá. Ha Olaszországban jártok, jó lehet hozzá egy Bardolino, itthon egy zweigelt, portugieser tökéletes pár lehet.