Menüpontok

2012. november 9., péntek

Magyar konyha – Dércsípte November

Ismét eltelt egy hónap, menetrend szerűen itt a friss Magyar Konyha. A liba, fürj, fogoly, kökény, csipkebogyó mellett sok-sok étel, recept és szekszárdi bor…


A magyar vízilabdasport legeredményesebb csapatkapitánya, Kemény Dénes, jelenleg pihen, vadászik, meg persze főz, főz és főz. Ha idehaza tartózkodik, a Galga-völgyébe, egy kis faluba tér, ahol minden szempontból megtalálta nyugalmát. A vele készített beszélgetésből kiderül, hogy olaszországi tartózkodása alatt szeretett bele a gasztronómiába, és az is, hogy ma már leginkább a vadakért rajong.
Dércsípte őszi bogyók, gyümölcsök a som, berkenye, kökény, galagonya, csipkebogyó, ilyentájt szinte kihagyhatatlan azoknak, akik veszik a fáradtságot és begyűjtik ezeket a természet adta ajándékokat. Egyedi ízük, jellegzetes karakterük miatt helyet érdemelnek a konyhában, de gyógynövényként is felhasználhatjuk őket. Aki pedig bizonytalan lenne elkészítésüket illetően, bizton örömmel fogadja a recepteket is.

Kovács Gyula pórszombati erdész 1600-féle régi magyar gyümölcsfa-fajtát nevel kertjében, köztük olyanokat is, melyek már csak nála lelhetők fel. És mivel a göcseji ember a gyümölcsfeldolgozás egyik leghasznosabb módjának a pálinkakészítést tartja, a szabad pálinkafőzés két éves évfordulójára Kovács Gyula meghirdette az első göcseji pálinkamustrát. 
Az ősz a vadmadarak szezonja is egyben, a fürj, fogoly, fácán ilyentájt gyakran kerül az éttermek, vendéglők étlapjára, de ha szerencsések vagyunk élelmiszerüzletekben, piacokon is összefuthatunk velük. S ha már van vadmadarunk, adódhat a kérdés, hogyan készítsük el? Ötletek, tippek, titkos helyek a lapban!!!

"Míves magyar konyha leheletnyi mediterrán beütéssel." Így jellemzi konyháját Tarjáni Balázs, egy kőszegi étterem tulajdonos-konyhafőnöke. René Redzepi pedig – akit csak a világ legjobb séfjeként emlegetnek – arról mesél, hogy milyen is az „északi konyha”, milyen is volt, mikor Grönlandtól Izlandig gyűjtötte a tapasztalatokat, de az is kiderül az interjúból, hogy, aki hozzá jelentkezik szakácsnak, jobb, ha felkészül rá, hogy a napot az erdőben, gyűjtögetéssel kezdi. A koppenhágai étterem séfje az alapanyagok többségét hajnalban a környező erdőkben és a tengerparton gyűjti össze.
A Magyar Konyha a hazai borvidékek sorában, most Szekszárdra látogatott. Márc, szajmóka, pekeskifli, stifolder, fuxli, kadarka, bikavér, s a legjobb helyek a borvidéken! 
Lecsengésként pedig Auguszt Olga egy kis Ekler fánkot „tálal”, de nem illik megfeledkezni Saly Noémi rovatáról sem, ahol természetesen most is szezonális finomság, szőlőlekvár vagy –zselé készül.