Menüpontok

2012. június 4., hétfő

Magyar Konyha 2012. június

Mindig különös izgalommal várom a hónap végét, mert tudom, hogy várható a lap. Most egy kicsit meglepődtem, mert én júniusra vártam a Tisza-számot, de valószínű félreértettem valamit, az majd a következő lesz.

Terítéken ezúttal a saláták, a cseresznye az eper és társaik…
Nem is hinnénk, de a saláták nyersen, egy kis olívaolajjal és ecettel történő fogyasztása korántsem újkeletű. Egészen az ókorig lehet visszamenni az időben, hogy eredetére ráleljünk. Akinek viszont nincs annyi ideje, az remekül tájékozódhat saláta ügyben Salamon Csaba tollából.
Freund Tamás agykutató, aki nem mellesleg nagy ínyenc, borkedvelő, ja és persze most már a Borászok Barátja is. Tőle is megtudhatjuk, hogy a borfogyasztás igenis egészséges, és balgaság azt állítani, hogy a bor (mint a többi alkohol) pusztítja az agysejteket!
Külön öröm volt olvasni a Györgykovács Imrével készült beszélgetést! Bízom benne, hogy mindenkinek átjön az a kissé mesebeli hangulat, ami a borász személyiségét, borait, látásmódját, mindennapjait áthatja. Ez azonban akkor az igazi, ha valaki felkerekedik, és személyesen meglátogatja őt Somlón, megízleli egyedi borait.
A „Konyha” ezúttal megint a szívemnek nagyon kedves témához nyúlt: szemügyre vette a budai zöldvendéglőket. Azért is példamutató az írás, mert szerintem országosan is kiveszőben van ez a különleges intézmény, a kertvendéglő. A kép még akkor is idilli, ha az írásokból kiderül: a miliő, a konyha, a felszolgálás nem mindenhol kifogástalan.
Milyen is a jó fagylalt? – tesszük fel magunknak ilyentájt a kérdést. A szerkesztők az „igazi”, jó fagylalt titkáért egészen Vári Kingáig zarándokoltak. Így derült fény a kardamonos arab kávé és a gyömbéres rebarbara ízű fagyi történetére, melyek az olaszországi fagylalt-világbajnokságon is hódítottak.
Aztán persze lehet még olvasni a májusi és júniusi cseresznyékről, eperlekvárról Saly Noémitől, füstölt tokhalról Győrffy Árpádtól, cseresznyés pitéről Auguszt Olgától, sonkákról a Sonkamatadoroktól, meg még annyi mindenről…

Szokás szerint kiváló lett a lap, így mindenkit arra bíztatnék, hogy vásárolja meg vagy fizessen elő rá!