Menüpontok

2012. május 11., péntek

"FRD-menü" – ahogy mi képzeljük

Mint bizonyára már olvastátok, a Culinaricum is csatlakozott az idén május 19-én megrendezendő Food Revolution Day-hez. Nagyon fontos dologról van itt szó, mellyel teljes mértékben azonosulni tudunk. Már az oldal elindulásakor azt tűztük ki célul, hogy ráirányítsuk a figyelmet az egészséges, változatos táplálkozásra, a hungarikumokra. Azt szeretnénk elérni, hogy akik olvasnak minket, járjanak többször piacra, igyekezzenek közvetlenül a termelőtől beszerezni alapanyagaikat. Tulajdonképpen erről szól a Food Revolution Day is.

Mi most egy háromfogásos menüt ajánlunk, mégpedig azért, mert szerintünk pontosan ennyi időt lenne célszerű minden nap eltölteni a fehér asztal mellett. Beszélgetni, élvezni az ízeket, együtt lenni. Ugyanakkor mégsem olyan hosszú ez, hogy esetleg bárkinek is kínszenvedés legyen végig enni, végig ülni. Ha máskor nem, hát május 19-én legyen időnk egymásra, a komótos evésre! A másik fontos szempont a szezonalitás volt. Olyan ételeket válogattunk be, melyek friss alapanyagokból könnyedén elkészíthetők mostanság.


Borsópüré kolompér gombóccal
15 dkg füstölt kolozsvári szalonna,
50 dkg burgonya,
40 dkg zöldborsó,
só, bors, szerecsendió,
1 tojás, 2 ek. vaj,
15 dkg liszt,
2 gerezd fokhagyma,
2.ek tejföl.
(4 főre kiadós adagot tudtok így készíteni)

Így készítsétek:
Idézet Dobos C. Józseftől: „Egy jó liternyi szép száraz borsót tisztán megmosunk, hideg vízbe tesszük, puhára megfőzzük, aztán félreállítjuk addig, míg a borsó leülepedett. Akkor a vizet lassan leöntjük róla, aztán a puhára főtt borsót egy szűrőn vagy egy szitán finoman áttörjük. Most egy hagymát igen finoman megvágunk, száznegyven gramm friss vajjal szép sárgára pirítjuk, akkor egy félkanálnyi finoman megvágott petrezselyem zöldjét adunk hozzá, s azzal még egy ideig pirítjuk. Most hozzáadjuk az áttört borsót is, jól összekeverjük, aztán kellőleg megsózzuk, még egy darabka vajjal ízesítjük, s végül néhány kanálnyi marhahús-kivonatot öntve hozzá az egészet forróvá habarjuk. Tizenkét nagy burgonyát megsütünk, forrón meghámozzuk, áttörjük darab vajjal és hat egész tojással eldörgöljük, megsózzuk, két kis kockára vágott és vajban pirított zsemlyét teszünk hozzá, összekeverjük, és abból gombóczot csinálunk; tálalás előtt forró sós vízben vagy húslevesben megfőzzük, aztán tetszés szerint fölhasználjuk."
(Az adagokat természetesen megváltoztattuk, a zsemlét elhagytuk, a burgonyát főztük, és tejfölt adtunk hozzá. A pürénél a hagymát és a petrezselymet elhagytuk, viszont került bele fokhagyma.) 

Bor:
Mivel az alapízt a zöldborsópüré határozza meg, ezért vegetális ízvilágú, azaz olyan bort célszerű választani hozzá, ahol a növényi illat- és ízjegyek dominálnak. Megfelel egy karakteres olaszrizling a Balaton-felvidékről, de talán még jobb lehet egy sauvignon blanc.


Citromos-fehérboros spárgakrémleves
0,5 kg fehér spárga,
1 evőkanál olívaolaj,
só, bors, szerecsendió,
1 dl száraz fehérbor,
egy fél citrom leve,
fél evőkanál kristálycukor,
tejföl, liszt a habaráshoz,
citromfű a díszítéshez.

A leves elkészítése
A spárgákat megmossuk, végeit alaposan megpucoljuk, ha fás, le is vághatjuk. A vizet feltesszük főni, teszünk bele egy kevés olívaolajat és sót, a spárgákat pedig előkészítjük. Érdemes háromfelé vágni őket úgy, hogy a főzést az alsó részekkel kezdjük, majd a spárgák középső része következik, a legvégén pedig – mindössze 1-2 percre – a fejeket tesszük bele, majd kiszedjük. Ez lesz a levesbetét.
A spárgák alsó és középső részét az ízesített lével együtt pürésíteni kezdjük, kóstolással ellenőrizzük az ízeket. Hozzátesszük a borsot, a szerecsendiót, a citromot és a bort is – én ez esetben egy chardonnay-t használtam. Ha úgy ítélitek meg, hogy ezek után még híg, akkor lehet beletenni egy kis habarást, majd vissza tűzre, és lehet összeforralni. A megfőtt spárgafejeket egy tányér közepére helyezzük, tetszőleges formában, és óvatosan köré merjük a levest. A tetejére citromfüvet helyezünk.

Tipp
Ha gazdagítani szeretnétek a levest, úgy külön párolt halat, rákot is tehettek hozzá, de csak közvetlenül a tálaláskor tegyétek a tányérba. Ha egy kiadósabb változatot szeretnétek elérni, úgy kockára vágott, kis fokhagymán megpirított rozskenyeret is adhattok mellé.


Spenótos-krémsajtos csirke spagettivel
40 dkg csirkemell filé,
1 marék friss spenót,
10 dkg natúr krémsajt
1 közepes paradicsom
5 dkg reszelt Eidami sajt
1 dl házi tejföl, só, bors,
1 gerezd fokhagyma,
olívaolaj.

Első lépésként vizet tettem fel főni a spagettinek, a spenótot pedig jó alaposan megmostam. Egy serpenyőben olívaolajat hevítettem, hozzátettem az apróra vágott fokhagymát, az előzőleg felkockázott csirkemellet. Hirtelen süssétek át, tegyétek mellé az ugyancsak felkockázott paradicsomot, fűszerezzétek, és az egészet jól pirítsátok meg. Néhány perc múlva jöhet hozzá a tejföllel kikevert natúr krémsajt, az összevágott spenót és az egészet pirítsátok kis lángon úgy 10 percig. Mikor már majdnem teljesen kész, szórjátok meg reszelt sajttal. Ha a tészta elérte az „al dente” állapotot, tegyétek a serpenyőbe, és keverjétek össze.  

Régi jó vesszőparipám, hogy nincs jó étel a hozzá illő bor nélkül. Én ehhez az ételhez egy kicsit testesebb sauvignon blanc-t ajánlanék, ha pedig a hungarikumok közül kellene választani, akkor egy tokaji vagy egy somlói furmint után nyúlnék. Ha nem szeretnétek fehérbort inni, akkor válasszatok egy karcsú rozét. (Vörösbort ne!)