Menüpontok

2014. szeptember 5., péntek

Áfonyás pufi palacsinta

Idén igazán korán, túl korán jött az ősz. Ahhoz képest, hogy még csak szeptember első napjaiban vagyunk, már volt, hogy fáztunk. Az elmúlt napokban bőven kaptunk esőt, és a borongós idő valami lélekmelengetőre sarkallta páromat. 

Kell hozzá...
15 dkg liszt,
2 marék áfonya,
3 ek. kukoricadara,
2 tojás, 10 dkg cukor,
1 cs. vaníliás cukor,
1 dl tej, fél cs. sütőpor,
só, olaj (a sütéshez).

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral együtt habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, és a lisztet, meg a kukoricadarát. Mehet hozzá a sütőpor is, majd sűrű masszát keverünk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy ne híguljon fel. A legvégén hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét és az áfonyát is. Forró serpenyőbe palacsintasütőbe kanalazzuk a masszát, kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat formázunk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Tipp: 
Finom még eperrel, almával és fahéjjal, baracklekvárral, szederrel, szinte bármi illik hozzá. Érdemes elkészíteni sós változatban is, ez esetben hagyjátok ki a cukrot és a vaníliás cukrot. Így kerülhet mellé pirított sonka, szalonna, babragu, kolbász, amit csak elbír a fantáziátok. 

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika 

2013: Sertéskaraj tepsis burgonyával és aszalt szilvás hagymalekvárral
2012: Magyar Konyha - Szeptember
2011: Gondolatok a Bikavérről II.