Menüpontok

2014. május 4., vasárnap

Párolt spárga répamártásban

A spárgaszezon akkor érdekes, ha egyformán megkóstoljuk a zöld és fehér változatot is. Mi inkább a zöldspárgát részesítjük előnyben, de vannak helyzetek, mikor a fehérnek is örülünk. Főleg, ha friss és zsenge újrépa mártással kínáljuk. Ez a répa nincs sokáig, ezért akkor kell enni, amíg friss, ropogós, fiatal, egyszóval új! 


Kell hozzá 2 főre:
4 közepes szál újrépa, 40 dkg fehér spárga,
5 dkg vaj, 1 tk. fahéj, 1 tk. szerecsendió,
 2 ek. cukor, só, bors.

Elkészítés:
A répákat megpucoljuk, előfordulhat, hogy elég csak megdörzsölnünk. Felaprítjuk, sózzuk, kevés cukrot adunk hozzá, és vajon megpirítjuk (karamellizáljuk). Bő negyedóra múlva kevés folyadékot adunk hozzá, de csak annyit, ami nem lepi el. A spárgákat megtisztítjuk, fás részeit levágjuk. Kevés sós vízben megpároljuk, ügyeljünk rá, hogy roppanóságát megőrizze. Mikor a répák megpárolódtak, botmixerrel pürésítjük mártásos állagúvá. Visszatesszük a tűzhelyre, fehérborssal, szerecsendióval és kevés fahéjjal még fűszerezzük. Az elkészült mártást a tányérba merjük, belehelyezzük a spárgákat, majd a mártással kissé bevonjuk. Emelheti tálalásunkat, ha egy kis tejhabbal, némi koktélparadicsommal, friss zeller vagy petrezselyemlevéllel díszítjük a fogást.