Menüpontok

2013. március 1., péntek

Zöldséges padlizsán, kuszkusz ágyon

Megint padlizsánt kívántunk!  Amióta Görögországban jártunk, időről-időre asztalra kerül, mi pedig nagy örömünket leljük abban, hogy még kétszer sem készült egyforma változatban. Szerintünk az egyik legjobban variálható konyhai alapanyag. Próbálkozzatok vele Ti is!

4 főre számítsatok:
2 db nagyobb padlizsánt,
3 ek. kukoricát,  
2 közepes hosszúságú újhagymát, 
4 arasznyi méretű sárgarépát, 
2 db piros kápia paprikát,
2 ek. vajat, olívaolajat, 25 dkg sajtot.

Akárcsak korábban, most is viszonylag egyszerűen készítettük el. Nem tettünk semmi mást, mint hogy hosszanti irányban felvágtuk a padlizsánokat, és a belsejét kivájtuk. A megüresedett zöldségeket egy tűzálló tálba helyeztük, rálocsoltunk egy kis olívaolajat, és amíg a ragu készült, elősütöttük. A szivacsos padlizsán belsőt apró kockára vágtuk, és egy serpenyőbe tettük, ahol vajon már előzőleg pirultak a felkarikázott újhagymák és az apró kockára vágott sárgarépák. Rövid ideig együtt pirítottuk őket, fűszereztük sóval, frissen őrölt borssal. Úgy tíz perc múlva hozzátettük a paprikát és a kukoricát. Innentől már csak egy-két percre van szükség, majd a piruló ragut újból visszatettük a padlizsánok belsejébe. A sajtot lereszeltük, és a padlizsánok tetejét jól megszórtuk. Hozzávetőleg negyed óra alatt készre sütöttük! A kuszkuszt pedig a szokásos módon készítettük. Tényleg nem szükséges újra leírni, hiszen akár itt is könnyen utána nézhettek. Isteni kombináció volt!

Bor:
Mi ezúttal egy Gewürztraminert párosítottunk hozzá, méghozzá szárazat. A fűszeres traminit itthon is megtalálhatjátok, több borvidéken, sok termelőnél fellelhető. Sokan maradékcukorral készítik, mert még mindig ez a közízlés, pedig a száraz tramini is nagyon szép. Különösen jól illik az észak-afrikai vagy az ázsiai konyha által képviselt ízekhez!!!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika