Menüpontok

2012. február 11., szombat

Sült tarja színes burgonya trióval

Az egész színes burgonya projektnek – ha szabad így fogalmaznom – ez az étel volt a megkoronázása. Bár nagyon finom volt a szűzhöz felhasznált salátának is, de ha választanom kellene, erre voksolnék. Jobbak voltak az ízek, s a nemes növény, úgy érzem, ebben a környezetben bontakozott ki igazán.

Recept (4főre):
80 dkg sertéstarja,
3 fej vöröshagyma,
3 ek. mangalicazsír,
só, bors, köménymag,
6-7 db fokhagyma

A körethez:
50 dkg fehér káposzta,
10 dkg savanyú káposzta,
3 közepes perui lila-,
3 közepes maja hajnal-,
3 közepes skót-felföldi vörös burgonya,
só, bors, szerecsendió,
kevés vaj

Így készítsd:
A félfőre vágott vöröshagymát a zsíron megpirítjuk, sózzuk, ez lesz a sült hús ágya. Eközben a tarjaszeletek mindkét oldalát sóval, borssal jól bedörzsöljük, kicsit állni hagyjuk. A serpenyőben elkészített alapot egy tepsibe tesszük, ráhelyezzük a befűszerezett húst, meghintjük köménymaggal, tekerünk rá frissen őrölt borsot. A gerezdekre szedett fokhagymát hámozatlanul a szeletek közé dugdossuk (így lesz majd krémesen édes), és mielőtt a sütőbe helyezzük, egy kis vizet öntünk alá. Lefóliázzuk, 180 fokon hozzávetőleg másfél óra alatt készre sütjük.  A sütési idő vége felé leszedhetjük az alufóliát, így egy kicsit megpirul a hús teteje.

A párolt (fehér)káposztát, a szokásos módon készítettük, a perui lila, maja hajnal és skót-felföldi vörös burgonyákat héjával együtt sós vízben megfőztük. Megpucoltuk, majd sóval, borssal és reszelt szerecsendióval fűszereztük, kevés vajat adtunk hozzá, burgonyanyomóval kissé összetörtük. Két kanál segítségével kisebb ovális gombócokat formázunk. A megsült húst káposztaágyra tettük, és az elkészült burgonya trióval tálaltuk.