Menüpontok

2013. február 15., péntek

Csicseriborsókrém tortillával

Szóval megszerettük a csicseriborsót! A belőle készült indiai salátát már sokan olvastátok, most viszont egy arab klasszikusra emlékeztető ételt készítettünk belőle. Azt is írhatnám, hogy hummusz, de inkább nem teszem…

… egyszerűen azért, mert szezámpaszta nélkül készítettük, és az ízesítése is kicsit más lett. A hummusz الحمص egy a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, és az arab világban mindenhol honos étel. Az egyiptomiak már több ezer éve ismerték és fogyasztották ezt a ma is nagy népszerűségnek örvendő „kencét”, amit mindig hidegen fogyasztanak, tradicionálisan pitával. Fő alkotóeleme a csicsókakrém, melyet szezám-őrleménnyel, krémmel egészítenek ki. Jól passzol zöldségekhez, roston sült húsokhoz, halakhoz.

A mi változatunkhoz, kell: 
1 doboz csicseriborsó-konzerv
1 lime leve, só, bors,
2 fokhagymagerezd
2-4 ek. olívaolaj,
1 közepes, szárított csili.

A csicseriborsó-konzervet leszűrjük, és fontos, hogy hideg vízzel öblítsétek le. Ha lecsepegett, turmixgépbe tesszük, ízesítjük sóval, borssal, beletesszük a fokhagymagerezdeket és a csilit is, rácsavarjuk a lime levét, legvégül pedig úgy 2 evőkanál olívaolajat. Addig pürésítjük, amíg kellően, selymes-krémes struktúrájú nem lesz. Ha valaki rusztikusabban szereti, vagy érezni akarja a csicsóka darabokat, az természetesen időben álljon le!  

Tálalás:
A krémet egy tálba tesszük, s a tetejére jócskán öntünk az olívaolajból. A tortilla lapok mindkét odalát szárazon, serpenyőben kissé lepirítjuk. A kerek lapokat nyolcfelé vágjuk, és a tál mellé tesszük, együtt tálaljuk!


2012-ben írtuk: Egyszerű töltött cukkini
2011-ben írtuk: Vaszari Tamás: Vendéglátás-marketing