Menüpontok

2013. március 11., hétfő

Húsvéti Ízek a márciusi Magyar Konyhában

Végre tavasz! Sokan és nagyon vártuk már, de most már biztosan itt van! Erre készült a Magyar Konyha stábja is. Érdeklődve vettem kézbe a lapot, miután az alcímet is elolvastam. Kíváncsi voltam, lehet-e még újat mondani a húsvétról.

Bizony, hogy lehet! A húsvét ugyanis nem csak tojásból, sonkából, kalácsból és bárányból áll. Lehet beszélni szerelemről feltámadáskor, Száraz Miklós György segítségével, a retekről, az újhagymáról, és hogy valami kis édességnek való alapanyag is legyen, a kakaóról is. Bár ez utóbbi nem csupán desszertek készítésénél jöhet szóba, s lehet sós ízvilágú ételekbe is komponálni.
Ha valaki mégis marad a klasszikus húsvéti témakörnél, annak kiváló olvasnivaló lesz a sok különlegesség a sonka világából, a tojás-kisokos, avagy mit rejtenek a számok és a betűk, vagy éppen hol lehet jóízű tanyasi tojást beszerezni. Auguszt Olga fantasztikus és csinos húsvéti kalácsot süt, mellé pedig kortyolhattok, mondjuk egy jó tojáslikőrt is. Ez utóbbi elkészítésébe Saly Noémi avat be titeket. 
Egy török és egy szír hentes segítségével megtudhatjuk azt is, milyen a jó bárányhús, mert ha igaz, a hívő keresztény a feltámadás magasztosságához méltó bárányt a muzulmánoktól szerzi be.
Milyen is a jó tej? Ha ezt a kérdést már feltesszük magunkban, akkor valami igazán nincs rendben az élelmiszerek-alapanyagok terén. Pedig az egyik leghitelesebb szakember, Cserpes István mottója igazán egyszerű: merjünk tejből tejet készíteni. Ezúttal egy olyan élettörténetet ismerhettek meg, ami a tejjel indult, aztán joghurtokban, krémsajtban, Cserpes Trudiban, s tejivó hálózatban ér véget. Vagy talán mégsem?…
Bíró Lajos a Bocuse d’Or zsűritagja volt. Nem is találhattak volna hitelesebb személyt, aki érzékletesebben tudna mesélni a világverseny kulisszatitkairól. „Ha nincs bográcsgulyás, nincs meg a tízedik hely sem. A mostani döntőn nagyon komolyan vették a nemzeti sajátosságokat”-nyilatkozta Bíró Lajos.
Aki tanácstalan lenne, hogy mit főzzön húsvétkor, annak egy kis támpontot adhat egy menü, a lap főzőiskolájában pedig most a mártások kerülnek terítékre, mivel ez a témakor sokak szerint a konyhaművészet egyik legizgalmasabb területe. 
Ezt a sok finomságot pedig – akár gondolatban, akár valóságban – le is kell öblíteni valamivel, ezért ezúttal kiváló egri és soproni nedűkről olvashattok.