Menüpontok

2012. szeptember 25., kedd

Akarom, mert Makaron!


A makaron, akár tetszik, akár nem, divat! Ez a kis falatnyi boldogság, mely egyszerre szenvedély, kihívás, kreativitás. Állítólag aki egyszer megkóstolja vagy készíti, az menthetetlenül beleszeret. Nálunk ez még kimaradt, így érthető kíváncsisággal vettem kézbe a könyvet…

A T.Bálint kiadó megint egy remek könyvet jelentetett meg a gasztronómia szerelmeseinek. A gyönyörű fotók és kreatívabbnál kreatívabb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert makaron! című könyvecske szerzője, a skót származású Jill Colonna, aki közel húsz esztendeje Párizsban találta meg élete párját, s ma már ott élnek gyermekeikkel közösen. Ez azt jelenti, hogy nem a levegőbe beszél, amikor meggyőződéssel állítja: Te is készíthetsz igazi, párizsi makaront, akár egy született francia – hiszen neki már nagyon is sikerült!
A makaron nem más, mint az alapanyagok tisztelete és precizitás, no meg sok kreativitás. Léteznek viszonylag egyszerű, klasszikus receptek (vaníliás, mandulás, citromos), nekem mégis sokkal jobban tetszettek a sós változatok, hovatovább az írónő kreációi (bangkok, másnapos, fűszermester).  
Jill ajánlása így szól: „Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz. A makaron elképesztően finom és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos makaron aperitiffel (legyen sós), amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod makaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad!”
Jill lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzol végig valamennyi fázison, de egyben fanyar humorral is osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben tobzódó kis csodáknak az előállítására – akárcsak egy született francia. 
Az elkészítésen túl pedig praktikus tanácsok a csomagolás, tárolás, fogyasztás, fagyasztás mikéntjéről. Ez ugyanis bármily meglepő, elengedhetetlen a makaron esetében. Számomra a legnagyobb meglepetést az hozta, hogy ezeket a kis csodákat nem szabad azonnal fogyasztani, hanem illő türelemmel minden esetben ki kell várni azt a 24 órát. Jó, nem?!

Ha kedvet kaptatok a makaron elkészítéséhez, illetve a könyvhöz, itt rendelhetitek meg.