Menüpontok

2013. június 17., hétfő

Szarvasmáj csíkok kölessel

Egy kedves vadász ismerősünknek köszönhetően, olyan alapanyag került a konyhánkra, mely a kereskedelemben szinte fellelhetetlen, mert mindig az elejtőt illeti. A szarvasmáj sokoldalúan elkészíthető, finom és egészséges konyhai hozzávaló. Kíváncsiak voltunk, milyen lesz kölessel…


Kell hozzá:
3 szelet szarvasmáj,
1 csésze köles,
2-3 gerezd fokhagyma,
kevés tej, mustár,
olaj, vaj, só, bors.

A szarvasmájat felszeleteljük, és kevés tejben egy éjszakán át pihentetjük. Másnap, közvetlenül az elkészítés előtt csíkokra vágjuk, leheletnyi mustárral megkenjük. Serpenyőben vajat hevítünk, majd mikor már nagyon forró, beledobjuk a májat és mindössze egy-két perc alatt megsütjük. Sózzuk, borsozzuk.
A kölest a rizshez hasonlóan készítjük el, ettől annyiban tértünk el, hogy nem vöröshagymával, hanem fokhagymával pirítjuk, kevés sóval ízesítjük. Felöntöttem kb. kétszeres mennyiségű vízzel, majd 15-20 perc alatt készre főztem. Nem szabad túlfőzni, lényeg, hogy „pergős” maradjon, konyharuhával is letakartam, és a gőzben állni hagytam. Tálaláskor a pirult szarvasmájat a köles tetejére tesszük, én adtam hozzá pár szelet, ugyancsak vajban pirított gombát és spárgát, egy-két darab gyöngyhagymát.

Tipp:
A szarvasmáj sok vért ereszt magából, sokan félnek is tőle, hogy elkészítés után kemény marad. Ezért, ha a konyhába érkezik, tegyétek egy szűrőbe, és folyassatok rá hideg vizet, amíg látjátok, hogy vért enged magából, majd hagyjátok lecsepegni. Érdemes követni a tejben való pihentetés módszerét is, ha pedig készítitek, nem szabad túlsütni.