Menüpontok

2013. április 6., szombat

Magyar Konyha – Korántsem bolondos április…

Április. Az egyik legszeszélyesebb hónap az évben, s tapasztaljuk ezt idén is. Ez az évszak bolondos, sokszor megtréfál minket. Sok minden történik ugyanakkor. Általában ilyenkor van vége a nagyböjtnek, aztán van még húsvét, locsolás, jönnek az első tavaszi zöldségek…

A Magyar Konyha háza táján is van egy aktuális kérdés, ami a megtévesztést, bolondozást sejteti: Semmi sem az, ami látszik? Kérdések és válaszok a bio élelmiszerekről. A biomítosz nyomában, Zöldségközösségek, és itt van az emlegetett zöldségek közül a zeller, a cékla és a retek, melyek megfelelő körülmények között áprilisig eltarthatók, a konyhán pedig sokoldalúan felhasználható alapanyagok. Hálásak saláta, leves, köret felhasználásakor egyaránt.
Bodrogi Gyula mesél életéről, filmszerepeiről, az ízekről, saját és családja ételeiről, fia alföldi és budai idegenforgalmi-vendéglátási vállalkozásairól, és még sok másról… 
A Magyar ízek sorozatban most a kecske és kecsege került terítékre. Bizony, sokan nem is gondolnák, de két sok évszázados, igen megbecsült állatról, s később nemes alapanyagról van szó. „A kecske nem annyira karakteres, mint a bárány: kicsit édeskés, alapvetően egyfajta jó „húsíz” jellemzi. Az izomrostok közt sok a kötőszövet, a hús nehezen szárad ki.”
A Boremberek sorozat ezúttal Áts Károlyt faggatta. Azon túl, hogy idén komoly díjat is bezsebelhetett, kiderül, hogy sokkal fontosabb dolog foglalkoztatja: húsz év után komoly váltás történik életében és szakmai munkájában egyaránt. „Gyerekként, ha kimentem kapálni, estére vérgubók lettek a kezemen. A tenyeremen érezhettem a tokaji terroir ásványosságát.”
Egy rácalmási kúria séfje, Forster Zoltán, különleges konyhai élményeiről, egyedi ízvilágáról beszél. Az is kiderül a cikkből, miért éppen a koreai konyha áll hozzá a legközelebb: „A konyhán dolgozó koreaiak eleinte egyáltalán nem voltak segítőkészek, a kimcsi titkát eszük ágában sem volt elárulni.”
A magazin múlt havi számában elindult főzőiskola ezúttal a párolás témáját járja körül. Saly Noémi ecetes-mézes tormát, Auguszt Olga pedig Hantás Flórát készít, s ha ez még nem lenne elég, van itt még vagy negyven recept.
Jó lett a szám, na!