Menüpontok

2013. szeptember 23., hétfő

Gránátalmás avokádókrém

Szeretjük az avokádót! Magában, guacamole-ként elkészítve, de számos alkalommal kísérleteztünk is vele. Az oldalon igen népszerű volt a medvehagymás avokádókrém, melyet tavaly tavasszal hoztunk össze. Most arra voltunk kíváncsiak, vajon milyen lesz gránátalmával együtt.

Az avokádó egyébként a babérfélék fajtájába tartozik, elsősorban körte alakú terméséért kedveljük. Annyi benne a vitamin és ásványi anyag, hogy gyakorlatilag gyógynövényként tekinthetünk rá. Közép-Amerikában a levelét is felhasználják, magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Jó a magas vérnyomásra, az érelmeszesedésre, a koleszterinszint csökkentésére. Magja akár tojásnyi nagyságra is képes megnőni, belőle hidegen sajtolt olajat, illetve reumatikus fájdalmak kezelésére alkalmas gyógyszirupot állítanak elő. Íze egyébként az olívaolajhoz hasonló.

Hozzávalók:
2 db érett avokádó,
fél zöldcitrom leve,
2 ek. tejföl,
1 ek. majonéz,
frissen őrölt bors, só,
1 érett gránátalma.

Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk, a belsejét szokásos módon kikanalazzuk egy tálba. Az elején villával összenyomkodjuk, teszünk hozzá sót, frissen őrölt borsot, a fél zöldcitrom levét, tejfölt és majonézt. A krémet simára keverjük, megkóstoljuk, ha szükséges még utána ízesítünk, majd utolsó mozzanatként a gránátalma magokat is belekeverjük. Hűtőben legalább fél napot állni hagyjuk. Tálalás előtt a gránátalma magokból a tetejére is teszünk.

2012: Medvehagymás túrókrém


Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika