Menüpontok

2015. május 2., szombat

Magyar Konyha - 2015 Május

Vinkó József, a a Magyar Konyha főszerkesztőjének ajánlója:

"Szigorúan véve egyetlen könyvtípus szerezte a legtöbb boldogságot az emberiségnek: a szakácskönyv." (Joseph Conrad, angol regényíró)

Nyilván a mottóban említett vélemény az oka annak, hogy élete utolsó hónapjaiban Petri György is szakácskönyv kiadását tervezte. A nagybeteg költő csiga- és pástétomrecepteket gyűjtött, 2000 júliusában pedig levelet írt a Magyar Konyha akkori szerkesztőségének, hogy mutassak be őt mint hobbiszakácsot. Elvégre Tandori Dezső kollégát is bemutattak, pedig ő csak verébszakács, amíg Petri emberszakács volna. Mi most megtesszük ezt, tiszteletünk posztumusz jeleként, sőt még arra is rábeszéltük Wolf Andrást, a Salon étterem séfjét, hogy a költő két receptversét elkészítse. Akit érdekel, hogyan rímel az erkölcsi fertő és a marhafartő, lapozzon a 72. oldalra. Ott megnézheti azt is, hogyan vágja el egy alanyi költő a kakas nyakát, amikor hozzálát a vörösboros kakas készítéséhez. Ami, ugye, valljuk be, emberpróbáló feladat. Hiszen (mint látható) sohasem lehet tudni, hol kezdődik a kakas és hol végződik a szakács.
Életre szóló kaland az is, amibe Szomor Dezső belevágott. Az egykori kertészmérnök (aki eredetileg gerberát nemesített) negyedszázada tenyészt szürke marhát Apajpusztán. Ma sokan őt tartják az őshonos fajta megmentőjenek.
Hasonló utat járt be Csóll Péter és a Baumgartner család is. Csóll a Stühmer csokoládémárkát ébresztette fel Csipkerózsika-álmából, Baumgartner Zsolt pedig (édesapjával közösen) a Forma-1 autóversenytől jutott el a tökéletes tarjáig. Idén ők hárman kaptak a Magyar Konyha Termelői Díjat: a szürkemarha-szalámi, a trüffeles szaloncukor és a szőke mangalicából készült érlelt sonka.
Bemutatjuk Budapest negyedik Michelin-csillagos éttermének séfjét, Pesti Istvánt is. Sokakat meghökkentett a hír, hogy a viszonylag rövid ideje üzemelő Tanti étterem Michelin-csillagot kapott, ám ha végigkövetik a séf életútját, hamar kiderül, mennyi küzdelem árán jutott el a letisztult skandináv gasztronómiával ötvözött klasszikus polgári konyháig. Májusi étlapunkon igazi tavaszi fogasokat, vitaminbombákat találnak. A menüben szerepel számtalan éltető és tápláló zöld turmix, lédesszert és saláta, turbolyás fetakrém, koriander-krémleves, könnyen elkészíthető pünkösdi falatka.
Segal Viktor petrezselymes, Gyurik Gábor medvehagymás fogásokat, Saly Noemi narancskrémet készített. Ambrus Lajos a medvehagymáról, Salamon Csaba a petrezselyemről és rokonairól ír. 
Bemutatjuk Koch Csaba hajósi borászatát - neki az alföldi borral kapcsolatos előítéletekkel kellett megküzdenie -, és írunk a szentendrei Horvath Éváról is, aki házi szörpöket és lekvárokat készít. Igazi tavaszi zsongás jellemzi legújabb számunkat. Ahogy Szindbád (régi barátunk) mondja a Hónapos retek kalandjai című tárcájában a régi budai vendéglőben: "Bármilyen mostohán bánik is velem sorsom, tavaszkor, minden tavaszkor azt mondja valaki, hogy: szeretlek." És ez a valaki nem szépséges hölgy. Hanem a hónapos retek. Bizony. "A korai, tavaszi termények azok ugyanis, amelyek leginkább eláruljak érzelmeiket, mint akar a tapasztalatlan, fiatal nők eláruljak magukat a szerelmi vallomásra."
Ezt a drágalátos piros, egészséges, a tavaszt jelképező üde retket harapdálta Szindbád, és barátjára, a tatai Esterházyra gondolt, aki így szólt a hónapos retekről: "- Szép volna, ha az emberek vágya teljesülne. De mit csináljunk a régi retekkel, amely tavalyról itt maradt? - A téli retket ki kell dobni - feleltünk a tatai Esterházynak."

www.magyarkonyhaonline.hu