Menüpontok

2013. június 3., hétfő

Magyar Konyha – Június

Ha a hőmérő nem is mutat igazi nyarat, a naptár és a Magyar Konyha nem hazudik. Ez már egy hamisítatlan nyárias szám lett, ahogy kell, sok gyümölccsel, vízparti élményekkel, borral, és persze finom ízekkel megspékelve.

Etyek, Budapest szőlőskertje, ezzel a szlogennel idestova már másfél évtizede próbálkoznak a helyiek. Kell-e még „soktízezres” fesztivál, kell-e még tucatnyi borász vagy étterem a környéken? A szerkesztők kirándultak egyet a borvidéken, s megnézték mi a helyzet.
A Velencei-tó gasztronómiájáról igencsak keveset hallani.  A Velencei bortúrán, megismerhettek kávézót, egy teraszt a tó partján, finom pálinkákat, egyszóval minden érv adott egy kis kiruccanásra.
A bohém bécsi szakáccsal, Christian Petz-cel készített beszélgetés szerintem nagyszerű lett. Miközben sok szakács hatalmas karrierről, csillagokról, nemzetközi elismerésekről áhítozik, ő pontosan mindennek fordított hátat. A bécsi séf útja a Michelin csillagtól a dunai hajókonyháig.
Olasz konyha Budapesten, avagy hogyan főznek az itt élő olaszok egy kis hazait, és mennyire mozognak otthon az olaszos ízekben itthoni szakácsaink. Jó kis étkek, különlegességek, tanulságok.
A Konyha főzőiskolájában ezúttal a tészta került sorra. Az alapoktól kezdve megtanulhattok tésztát készíteni, legyen az hazai, olasz vagy éppen ázsiai.
A Borászok Borásza díj egy budaörsi székhelyű, de a Velencei-tó partján gazdálkodó szakemberé lett. Szentesi József ma már nemcsak arról híres, hogy régi, elfeledett hazai szőlőfajtákkal kísérletezik, hanem, hogy kiváló pezsgőket készít. Ennek ellenére nem cseng egyfolytában a telefonja, nem ostromolják ajtaját borért az értő vásárlók. Hogy miért? Megtudhatjátok a cikkből.
Júniusban virágba borulnak a mustárföldek. A Nagykanizsán a két éve indult Ghaurved mustárüzem termékeinek minőségét a gondosan válogatott alapanyag és a több száz éves erdélyi receptúra garantálja. Vereckei Ágnes mustárkészítőnél László Dóra járt.
Eper és rebarbara minden mennyiségben, többek között erről szól Auguszt Olga és Saly Noémi rovata is. A Nem piskótában, epres-rebarbarás sütit ismerhettek meg, a Spájzban csípős-savanykás eperlekvárt „kanalazhattok”.


www.magyarkonyhaonline.hu