Menüpontok

2013. május 13., hétfő

„Ábrándos május”

„Még ha pünkösdi királyságunk illékony mámor is, teljes szívvel-lélekkel vetjük bele magunkat a varázsos májusba. Feledve a magunk mögött hagyott tél szürkeségét, nyűgét, azzal áltatjuk magunkat: nyár van, s a múló pillanat örök.” 

Az élvezetes olvasnivalók sorát, Bagdy Emőke pszichológus-professzorral készült beszélgetés nyitja. A professzor-asszony az étkezés öröméről, a gyermekkor emlékeiről, a „SzeretetÉhség”-ről mesél. 
A bécsi konyhát nem véletlenül azonosítják a Monarchia konyhája jelzővel. A szerkesztők tettek hát egy jó nagy kört az egykori császárvárosban, s felfedezték a békebeli ízeket. A cikkből megtudhatjátok, hol a legjobb a klasszikus bécsi szelet, a táfelspitz, a smarni, és egyáltalán, hova érdemes menni, ha ízlelőbimbóitokat akarjátok kényeztetni. 
A boremberek sorozatban, ezúttal egy tényleg emberi borászhoz, Günzer Tamáshoz látogattak. A villányi borász birtokának legjobb borát édesapjáról nevezte el, és a mai napig maga metszi az első ültetvényét, és az is kiderül, hogy mára az Ördögárok szerelmese lett. 
A gyimesi rackajuh egy különleges magyar juhfajta. Sokáig semmit sem tudtunk róla, most sem sokat. Az egyik első számú szakértő, Földi Gyula viszont annál többet. Kiváló húst, elegendő tejet adó jószág, melyet érdemes mindenkinek megismerni! 
Van egy étterem a Keleti pályaudvar mögött. Nincs körülötte nagy hírverés, reklám, marketing, mégis sokak szerint az egyik legjobb hely a poros, pesti, nyüzsgő „nyóckerben”. Rosenstein Tibor hitvallása egyszerű: „Arra gondoltam, mindegy, hol van éttermed, ha jót adsz, megtalál a vendég. Fél ötkor keltem, sült kolbász, főtt csülök, hatkor már állt a sor a bolt előtt.” 
A másik fő téma ezúttal Kecskemét és környékének ízei. A klasszikus magyar konyha, helyi termelők, jó minőségű alapanyagok, kunsági borok és pálinkák. Ökör, spárga, az izsáki kecskesajt. Látogatás a környék legjobb éttermeiben, vendéglőiben. 
A Magyar Konyha-főzőiskolában ezúttal a sütés fortélyait leshetik el az érdeklődők. Hogyan süssünk húst, halat és zöldséget? Mi a konfitálás? Hogyan bundázzunk? 
Az édességpárti olvasók ezúttal sem maradnak tartalom nélkül. Szó lesz a Makaronról, mely finoman roppanó, krémesen lágy, édes „minihamburger”, a Nem piskóta rovatban, Auguszt Olga pedig a csokoládé-savarin gyűrű készítését mutatja meg részletesebben. A Spájzban, Saly Noémi babkencét készít, melyhez akár gondolatban, akár a valóságban, jól csúszhat egy pannonhalmi rozé… Egyszóval, minden olyan „májusi”! 

www.magyarkonyhaonline.hu

2012-ben írtuk: Csalánkrémleves szezámos rösztivel

2011-ben írtuk: A bakhátak királynője