Menüpontok

2014. június 26., csütörtök

Meggyes-túrós pite

Múlt vasárnap, a Mama kertjéből fantasztikusan jó ízű meggy került a konyhánkra. Ettük rendesen csak magában, de viszont maradt is belőle. – Süthetnék egy finom meggyes sütit… szólt a párom. A rövid beszélgetés után frigó kinyit, benne pedig túrót is találtunk. Akkor meggyes-túrós lesz…


A töltelékhez:
Fél kg meggy, 25 dkg túró,
1 csomag vaníliáscukor, ízlés szerint porcukor,
zsemlyemorzsa a szóráshoz.

A tésztához:
30 dkg liszt, 10 dkg rétesliszt,
20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 csomag élesztő,
csipet só, kevés tejföl, 2 tojás sárgája,
1 tojás fehérje.


Elkészítés:
A liszteket egy tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, az élesztőt, belemorzsoljuk a vajat, utána tesszük bele a tojás sárgáját. Tésztává gyúrjuk, ha kell adunk hozzá kevés tejfölt, hogy könnyű végeredményt kapjunk. Amíg a meggyet magozzuk, mehet is a hűtőbe a tészta.

A sütőformát kivajazzuk, kinyújtjuk a pite alsó tésztáját, belehelyezzük a formába, megszórjuk zsemlyemorzsával, rá a meggyet, utána következhet a túró, és megszórjuk a vaníliás porcukorral. Kinyújtjuk a tészta tetejét, ráigazítjuk a formára, megszurkáljuk villával, és a tojásfehérjével megkenjük. Ezután betoljuk az előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt készre sütjük!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

2011: Manhattan