Menüpontok

2015. december 31., csütörtök

Pezsgőben párolt malackaraj

Ezt a fogást ugyan nem most találtuk ki, de szilveszterre akár Ti is elkészíthetitek. A kérdést - hogyan készítsük el - az adta, hogy a hús ne száradjon ki teljesen, és jó ízeket is adjon. Mi ezzel a fogással kívánunk minden egyes olvasónknak, Barátunknak, Ismerősünknek nagyon boldog és sikeres új esztendőt!


Kell hozzá:
4-6 db sertéskaraj,
25 dkg kolozsvári szalonna, 
20 dkg csiperke gomba, kb. 0,5l jó minőségű pezsgő,
 2 közepes vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma,  
só, egész bors, vaj, olívaolaj.  

Elkészítés:
A megmosott, leszárított húst, kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk, legjobb, ha a hentessel felszeleteltetjük. A vöröshagymát félfőre aprítjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk, a gerezdeket félbe vágjuk. A kolozsvári szalonnából 3-4 cm-es darabokat vágunk, s ez se legyen túl vékony. A hússzeletek mindkét oldalát egy nagyobb, magas falú serpenyőben, olívaolajon, a hagymákkal együtt megpirítjuk, mehet hozzá a szalonna, és a negyedekre vágott csiperke. Kicsit együtt pirítjuk őket, majd a gombát kiszedjük. A serpenyőbe teszünk egész borsot, óvatosan sózzuk, majd teszünk hozzá annyi pezsgőt, hogy ellepje. Lefedjük, hagyjuk párolódni, ha kell az elpárolódott italt mindig pótoljuk. Miután puhára pároltuk, a szeleteket visszatesszük a gombát, és egy kis darabka vajat teszünk bele, hogy fényes és krémes legyen. Párolt rizzsel és rukkolával együtt nagyon finom!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika.