Menüpontok

2012. január 26., csütörtök

Csicsóka, bivaly és Blumenthal…

A három szó csupán ízelítő, kiragadt rész a legújabb Magyar Konyhából. A kicsit hosszabbra nyúlt év végi pihenő után, újult erővel kezdett munkához a szerkesztőség, az eredmény pedig: ismét egy színvonalas, színes tartalommal teli lap lett.

Rögtön az elején egy érdekes beszélgetést olvashattok Heston Blumenthallal. Az alkimista ízvadász, a brit konyha fenegyereke autodidakta szakács, mégis olyan területeket tárt fel, melyek korábban ismeretlenek voltak a gasztronómia művelői előtt. Sokan, mint a molekuláris konyha egyik úttörőjeként tartják számon, ám legújabb vállalkozása azt bizonyítja, hogy a hagyományok, a brit gyökerek irányába is elkötelezett.
Aztán itt van a burgonya, mely úgy tűnik mostanság sláger téma, mi is foglalkoztunk vele itt. A növény újra reneszánszát éli, főleg amióta az egyszerű fogyasztó számára is elérhetők a legkülönfélébb fajták. Be is mutatnak vagy tíz félét és vagy öt kreatív receptet.
Hasonlóan divatos téma a csicsóka. Ez érthető is, hisz egyrészt tulajdonképpen visszatérés őseink ízvilágába, másrészt az reformkonyha hívői is előszeretettel fogyasztják. Lehet nyersen is enni(így a legegészségesebb), de akár köretként, akár önálló fogásként is hálás alapanyag.
Hegyi Barbara ezúttal az elfoglalt színésznő-anya, de ugyanakkor gyakorló háziasszony és gasztro író szerepeiről vall, Demeter Zoltán munkásságával Tokaj-Hegyalja ébredő, de még szunnyadó lehetőségeit szeretné feltárni, Oppermann Tibor, egy szülőföldjére visszatért utazó, pedig a bivaly lehetőségeiről beszél.
A legkreatívabb receptek ezúttal: Fonnyasztott saláta harcsasonkával, kacsarillette sárgaborsóhabbal, véreshurka-golyó céklaraviolival, vagy a mangalicakaraj és szűz pacalkrémmel, dödöllével és marinált paprikával. S akinek ez még mindig kevés, az kedvére válogathat a balzsamecetet, a farsangot, a legjobb főzőiskolákat bemutató írások közül, és azt is megtudhatja, hogyan kell jóízű citromdzsemmet készíteni.
Jó szórakozást!

A magazin oldalát itt érhetitek el. Érdemes előfizetni, illetve itt szemezgethettek régebbi cikkekből, érdekességekből: www.magyarkonyhaonline.hu